A Buteyko légzés és az asztma

A Buteyko légzés egy alternatív légzésterápiás módszer, amelyet a szovjet orvos Konstantin Buteyko fejlesztett ki az 1950-es években. A módszer lényege, hogy a betegeknek megtanítják a sekélyebb légzési mintázatot, amely állítólag segíthet a légzési nehézségek, például az asztma tüneteinek enyhítésében.

A Buteyko légzés alapvető elvei a következők:

 

  1. Fokozatos légzési csökkentés: A gyakorlatok arra összpontosítanak, hogy fokozatosan csökkentsék a lélegzés mélységét és gyakoriságát.
  2. Orron keresztüli légzés: A módszer hangsúlyozza az orron keresztüli légzés fontosságát, és tanítja a résztvevőket az orron keresztüli légzés technikájára.
  3. Lélegzet-visszatartás: A Buteyko módszer magában foglalja a lélegzet-visszatartás gyakorlatokat, amelyek segíthetnek a szén-dioxid szintjének növelésében a szervezetben.

Azok, akik a Buteyko légzés módszerét alkalmazzák, azt állítják, hogy a légzési gyakorlatok segítenek a légzési nehézségek, beleértve az asztma tüneteinek csökkentésében. Azonban fontos megjegyezni, hogy a tudományos bizonyítékok ezen a területen limitáltak, és a Buteyko légzés hatékonyságával kapcsolatban ellentmondásos eredmények születtek.

Az asztmával élőknek mindig konzultálniuk kell az orvosukkal, mielőtt alternatív terápiát alkalmaznának, beleértve a légzésterápiákat is. Az orvossal folytatott konzultáció során értékelhetik az egyéni egészségi állapotot és meghatározhatják, hogy a Buteyko légzés vagy más légzésterápiás módszerek mennyire lehetnek megfelelőek az egyén számára, és hogy alkalmazhatók-e a hagyományos asztma kezelési terve mellett.

A Buteyko légzés és az asztma