A kötőhártya gyulladás tünetei

A kötőhártya gyulladás tünetei közül a legjellemzőbbnek a szem bepirosodása tekinthető, amit előbb vagy utóbb, de általában a pirosság után néhány órával erőteljes váladékozás fog követni. Jellemző a kötőhártya gyulladás tüneteire, hogy a vörösség kifejezetten a kötőhártya, valamint a szemhéj áthajlása között látható, ezért különösen jellemző – főleg az allergiás eredetű kötőhártya gyulladás esetében, ha a szem felszíne halvány, de az alsó szemhéj alatt az áthajlás kimondottan élénkvörös színű.

kotohartyagyulladas

A vörösesség mértékét minden esetében a betegség kórokozója határozza meg, a járványos kötőhártya gyulladás tünetei például nagyon jól elkülöníthetők és felismerhetők, ilyenkor ugyanis a legvörösebb a gyulladás színe, a belső szemzugban található félhold alakú kis kötőhártya-lemez pedig duzzadtnak látszódik. A kötőhártya gyulladás általában mindig csak a szem egyik oldalát érinti, majd fokozatosan átterjed a másik szemgolyóra is.

A kötőhártya gyulladás tünetei esetében a kísérő panasz, avagy a szemváladékozás is kiváló támpontot adhat a betegség diagnosztizálásában, sárgás-zöldes váladék esetén ugyanis bakteriális eredetű, gennyes váladék jelentkezik, vírusfertőzésnél azonban vizenyős váladék és szemviszketés tapasztalható. A leggyakoribb kiváltó okok:   vírus, baktérium, gomba, allergiás reakció. Azonban gyakran okozhatja a panaszokat idegen test szembekerülése is.