A lúgosításról

A lúgosítás egy olyan koncepció, amely azt sugallja, hogy az étrenddel vagy életmóddal manipulálhatjuk a test pH-szintjét, hogy az lúgosabb legyen. A lúgosság és savasság szintjét pH-skálán mérjük, ahol 0 a legsavasabb és 14 a leglúgosabb. Az emberi test normál pH-ja kissé lúgos környezetben van, általában 7,35 és 7,45 között.

A lúgosítás hívei szerint az alapvető táplálkozási változtatások, például a magas lúgosító ételek fogyasztása, segíthetnek a test sav-bázis egyensúlyának javításában és a különböző egészségügyi problémák megelőzésében. Azonban fontos megjegyezni, hogy a tudományos közösségben a lúgosítás koncepciója nem talál széles körű elfogadásra, és sok orvos és kutató nem tekinti azt tudományosan megalapozottnak.

A lúgosításhoz kapcsolódó  szempontok

 

1. Étel- és italválasztás:

  • Lúgosító élelmiszerek: Zöldségek, gyümölcsök (különösen alacsony cukortartalmúak, például bogyós gyümölcsök), diófélék, magvak, néhány gabonaféle (quinoa, hajdina).
  • Savasító élelmiszerek: Hús, tejtermékek, finomított cukrok, fehér liszt, kávé, alkohol, egyes szemfüleségek.

2. Vízfogyasztás:

  • A lúgosítás hívei azt javasolják, hogy fogyasszunk lúgosító hatású vizet, például citrommal vagy szódabikarbónával kevert vizet.

3. Étrendi módosítások:

  • A vegetáriánus vagy vegán étrendeket lúgosításra használják, mivel ezek általában gazdagabbak a zöldségekben és alacsonyabbak a savas élelmiszerekben.

4. Alkalikus étrend:

  • Az alkalikus étrend olyan táplálkozási módszer, amely hangsúlyozza az alapvetően lúgosító hatású ételek fogyasztását.

5. Következmények és kritikák:

  • A lúgosítás népszerűsége ellenére tudományos körökben sok kritika érte, és egyesek megkérdőjelezik annak hatékonyságát és szükségességét.
  • Az emberi test rendelkezik saját sav-bázis egyensúlyával és képes fenntartani azt bizonyos határok között. Az étrend jelentős hatása ezen egyensúlyra kérdéses.

6. Egészségügyi szakértők véleménye:

  • Az orvostudományi közösségben széles körben elfogadott az az álláspont, hogy a test pH-ját étrenddel lúgosítani nem szükséges és nem is lehetséges.

Bár a lúgosítás népszerű témakör, fontos megjegyezni, hogy az egészséges táplálkozás és életmód a változatos étrenden, mérsékelt ételfogyasztáson, és a testmozgáson alapul. Minden esetben, mielőtt komolyabb táplálkozási változtatásokba kezdenél, érdemes szakemberrel konzultálni, hogy személyre szabott és tudományosan megalapozott tanácsokat kaphas

Dr. Lenkei Gáborral beszélgettünk a lúgosításról

A legjobb természetes táplálékforrások a lúgosításhoz

 

Gyümölcsök, zöldségek
Cékla, Paprika, Brokkoli, Fejes káposzta, Sárgarépa, Karfiol, Zeller, Fehérrépa, Uborka, Padlizsán, Fokhagyma

Fűszernövények
Kelkáposzta, Póréhagyma, Vöröshagyma, Petrezselyem, Spenót, Tök, Paradicsom, Cukkini

Hüvelyesek
Csicseriborsó, Bab, Lencse

Diófélék, magvak
Mandula, Lenmag, Mogyoró, Fenyőmag, Tökmag, Szezámmag, Napraforgómag, Dió