A nyaki meszesedés és a nyaki sérv tünetei

A nyaki meszesedés (cervical spondylosis) és a nyaki sérv (cervical herniated disc) két különböző állapot, amelyek a nyaki gerinc különböző problémáit jelentik. Nézzük meg ezeket a két állapotot részletesen:

Nyaki Meszesedés (Cervical Spondylosis):

Okok:

 1. Öregedés: Az öregedéssel a csigolyák és a porckorongok kopása természetes folyamat. Ez a kopás idővel hozzájárulhat a nyaki gerinc meszesedéséhez.
 2. Porckorongok elvékonyodása: A porckorongok, amelyek a csigolyák között találhatók, elvékonyodhatnak és veszíthetnek rugalmasságukból az idő előrehaladtával.
 3. Csigolyaízületi rendellenességek: A csigolyaízületek kopása és gyulladása is hozzájárulhat a nyaki meszesedés kialakulásához.
 4. Sérülések: Korábbi sérülések, például a nyaki gerinc traumái vagy instabilitása is növelhetik a meszesedés kockázatát.
 5. Genetikai tényezők: Bizonyos genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a meszesedés kialakulásában, mivel egyes családokban nagyobb a hajlam a gerincproblémákra.

Tünetek:

 • Nyakfájdalom és merevség
 • Fejfájás
 • Vállfájdalom
 • Csökkent mozgékonyság
 • Érzékenység vagy bizsergés a karokban és a kezekben

Nyaki Sérv (Cervical Herniated Disc):

Okok:

 1. Porckorong sérv (disc herniation): A porckorongoknak a csigolyák közötti nyaki területen történő sérülése vagy kidudorodása nyaki sérvhez vezethet.
 2. Korábbi sérülések: Balesetek, ütések vagy más sérülések nyomot hagyhatnak a porckorongokon, és hozzájárulhatnak a sérv kialakulásához.
 3. Fokozott terhelés: Tartósan fokozott nyaki terhelés, például helytelen testtartás vagy ismétlődő mozgások, növelhetik a porckorongok kopását és a sérülés kockázatát.
 4. Öregedés: Ahogyan öregszünk, a porckorongok veszítenek nedvességükből és rugalmasságukból, ami hajlamosabbá teheti őket a sérv kialakulására.

Tünetek:

 • Nyaki fájdalom
 • Kéz és ujjak gyengesége vagy zsibbadása
 • Izomgyengeség
 • Fejfájás
 • Szédülés vagy egyensúlyvesztés (ritkábban)

Mindkét állapot esetében fontos az orvosi konzultáció és diagnózis. A kezelési lehetőségek között szerepelhet a gyógyszeres terápia, fizikoterápia, sebészi beavatkozás (a súlyos esetekben), és életmódbeli változtatások. A megelőzés szempontjából fontos az egészséges testtartás, a mozgás és a sérülésektől való megfelelő védelem.

A nyaki meszesedés tünetei a legtöbb esetben megegyeznek a nyaki porckorongok kopásának tüneteivel. A meszesedési folyamat könnyedén kimutatható egy egyszerű röntgenfelvétellel is, amelyeken a meszesedés hatására csontkinövések és úgynevezett csőrképződés figyelhető meg. Ezek a legtöbb esetben semmiféle panaszt nem okoznak, de a nyaki meszesedés tünetei így is gyakran járhatnak óriási fájdalommal, amelyek elsősorban a nyakat érintik, de gyakran a gerinc ágyéki részérére és a derékra is kihatással vannak.

A nyaki meszesedés tünetei esetén a legtöbb esetben gyöki panaszokról beszélhetünk, így többek között például izomgyengeségről vagy érzészavarról, amelyek általában rendkívül csekélyek és elhanyagolhatók, de komolyabb meszesedés esetén akár a kar felé irányuló, komolyabb fájdalmak is jellemzőek lehetnek.

A nyaki meszesedés tünetei közül a derékfájdalom is általános, ami főleg idős korban súlyos mentális tünetekkel párosul, a betegek körében gyakoriak a depressziós tünetek. A nyaki meszesedés tünetei nagyon sok páciens esetében egyáltalán nem jelentkeznek, gyakran még a legsúlyosabb deformációk sem okoznak panaszokat, de előfordulhat, hogy a kismértékű elváltozások mellé is nagy fájdalom társul.

A nyaki sérv tünetei

A nyaki sérv tünetei teljes egészében megegyeznek a nyaki porckorongsérv tüneteivel, hiszen a nyaki sérv alatt általában a porckorongsérvet értjük, ami egy rendkívüli fájdalommal járó betegség, de szerencsés esetekben még extrém deformáció esetén sincs különösebb panasz. A gyakoribb azonban az, hogy a nyaki sérv tünetei nagyon súlyos problémákat és későbbi szövődményeket okoznak, így a panaszok között lehet egyszerű zsibbadás, de akár időszakos vagy részleges bénulás is, ami nyaki sérv esetén nem csak a lábakat, hanem a felső végtagokat is érintheti.

A nyaki sérv tüneteit súlyosságuk szerint lehet osztályozni, hiszen amennyiben nagyon súlyos problémákat okoz, és a gerincvelő idegeit nagymértékben nyomja a sérv kitüremkedése, úgy a bénulás mellett akár még vizelettartási és székletürítési problémák is jelentkezhetnek.

A nyaki sérv tünetei között igencsak jellemzőek, hogy a fájdalom a nyakból a vállakba sugárzik, de gyakori panasz, amikor a fájdalom a felső végtagokba nyilall, amolyan jól kivehetően, a tapintható idegeken keresztül. A nyaki sérv tünetei maguktól nem enyhülnek, így minden esetben szükség lesz a gyógyuláshoz kisebb-nagyobb orvosi beavatkozásra.