A nyaki meszesedés és a nyaki sérv tünetei

A nyaki meszesedés tünetei a legtöbb esetben megegyeznek a nyaki porckorongok kopásának tüneteivel. A meszesedési folyamat könnyedén kimutatható egy egyszerű röntgenfelvétellel is, amelyeken a meszesedés hatására csontkinövések és úgynevezett csőrképződés figyelhető meg. Ezek a legtöbb esetben semmiféle panaszt nem okoznak, de a nyaki meszesedés tünetei így is gyakran járhatnak óriási fájdalommal, amelyek elsősorban a nyakat érintik, de gyakran a gerinc ágyéki részérére és a derékra is kihatással vannak.

A nyaki meszesedés tünetei esetén a legtöbb esetben gyöki panaszokról beszélhetünk, így többek között például izomgyengeségről vagy érzészavarról, amelyek általában rendkívül csekélyek és elhanyagolhatók, de komolyabb meszesedés esetén akár a kar felé irányuló, komolyabb fájdalmak is jellemzőek lehetnek.

A nyaki meszesedés tünetei közül a derékfájdalom is általános, ami főleg idős korban súlyos mentális tünetekkel párosul, a betegek körében gyakoriak a depressziós tünetek. A nyaki meszesedés tünetei nagyon sok páciens esetében egyáltalán nem jelentkeznek, gyakran még a legsúlyosabb deformációk sem okoznak panaszokat, de előfordulhat, hogy a kismértékű elváltozások mellé is nagy fájdalom társul.

A nyaki sérv tünetei

A nyaki sérv tünetei teljes egészében megegyeznek a nyaki porckorongsérv tüneteivel, hiszen a nyaki sérv alatt általában a porckorongsérvet értjük, ami egy rendkívüli fájdalommal járó betegség, de szerencsés esetekben még extrém deformáció esetén sincs különösebb panasz. A gyakoribb azonban az, hogy a nyaki sérv tünetei nagyon súlyos problémákat és későbbi szövődményeket okoznak, így a panaszok között lehet egyszerű zsibbadás, de akár időszakos vagy részleges bénulás is, ami nyaki sérv esetén nem csak a lábakat, hanem a felső végtagokat is érintheti.

A nyaki sérv tüneteit súlyosságuk szerint lehet osztályozni, hiszen amennyiben nagyon súlyos problémákat okoz, és a gerincvelő idegeit nagymértékben nyomja a sérv kitüremkedése, úgy a bénulás mellett akár még vizelettartási és székletürítési problémák is jelentkezhetnek.

A nyaki sérv tünetei között igencsak jellemzőek, hogy a fájdalom a nyakból a vállakba sugárzik, de gyakori panasz, amikor a fájdalom a felső végtagokba nyilall, amolyan jól kivehetően, a tapintható idegeken keresztül. A nyaki sérv tünetei maguktól nem enyhülnek, így minden esetben szükség lesz a gyógyuláshoz kisebb-nagyobb orvosi beavatkozásra.