A pajzsmirigy beteségek és a pajzsmirigy daganat tünetei

PAJZSMIRIGYA pajzsmirigy betegség tünetei nagyon sokszor – elsősorban a szerteágazó és nem egyértelmű tünetek miatt – csak nagyon későn kerülnek felismerésre, holott a panaszok együttes jelentkezése egyértelművé teheti a probléma fennállását. A pajzsmirigy nem más, mint a légcső előtt elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, amely tulajdonképpen az egyik legfontosabb hormontermelő szervünk, a belőle származó hormon felelős ugyanis a szervezet anyagcsere folyamatainak kordában tartásáért és ezzel egyidejűleg a megfelelő működésért is.

Mivel a pajzsmirigy működése rendkívül bonyolult és szerteágazó, tulajdonképpen a szervezet minden pontján kifejti hatását, ezért a panaszok is sokfélék lehetnek.

A pajzsmirigy betegség tünetei közül a legáltalánosabb a rossz közérzet, a fáradtság, az idegesség, a feszültség, ami kóros álmatlansággal és ebből fakadó elhízással párosulhat, valamint a beteg fizikai teljesítőképességének súlyos megromlásával. A pajzsmirigy betegség tünetei között ugyanakkor nem csak indokolatlan hízást, hanem fogyást is megfigyelhetünk, ami kellő mennyiségű táplálék elfogyasztásával is fennáll. A problémát időben felismerve hatékony segítségben részesülhet a beteg.


Pajzsmirigy daganat tünetei

A pajzsmirigy daganat tünetei sajnos az esetek döntő többségében csak nagyon késői stádiumban jelentkeznek, ami annak köszönhető, hogy a daganat rendkívül lassan növekszik, gyakran évek alatt mutatkozik meg és általában nem is okoz változást a pajzsmirigy működésében. A pajzsmirigy daganat tünetei közül a leggyanúsabb, ha hirtelen, egyik napról a másikra egy pajzsmirigy göb jelenik meg a szerv környékén, ami gyorsan növekszik, rendkívül kemény tapintású és gyakran okoz rekedtséget vagy a nyirokcsomók megnagyobbodását.

Amennyiben ilyen panaszokkal fordul valaki orvoshoz, minden bizonnyal a pajzsmirigy daganat tünetei állnak majd a feltételezett diagnózis első helyén és a beteget rögtön ultrahangos és egyéb laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá. A pajzsmirigy daganat gyakran jóindulatú sejtosztódással jön létre, de időben felismerve még a rosszindulatú pajzsmirigy daganat is hatékonyan gyógyítható és a túlélési esélyek – változattól függően – viszonylag magasnak tekinthetők. A pajzsmirigy daganat tünetei minden esetben attól függenek, hogy a rákos elváltozás papilláris, folliculáris, medulláris vagy anaplasztikus elváltozás-e.