A petefészek ciszta és daganat tünetei

A petefészek ciszta egy folyadékkal telt tasak vagy tasak, amely a petefészekben képződik. A petefészek ciszták többsége jóindulatú és általában nem okoznak tüneteket. Az okok változatosak lehetnek, és a ciszta típusától függően változhatnak.

Néhány közös ok és típus

 

 1. Follikuláris ciszta:
  • A menstruációs ciklus közepén a petefészek egy normális peteérés során a tojásotvozódás helyén egy folyadékkal telt tasakot hoz létre, amelyet follikuláris cisztának neveznek. Általában ezek a ciszták önmagukban felszívódnak, és nem okoznak problémát.
 2. Corpus luteum ciszta:
  • Ha a petesejt kilép a petefészekből, a maradék sejtképződik a corpus luteum nevű ideiglenes mirigyben. Ebből is kialakulhat ciszta. Általában ezek a ciszták is maguktól elmúlnak, de néha nagyobb méretűvé válhatnak és fájdalmat okozhatnak.
 3. Endometriózis:
  • Az endometriózis során a méh belső rétege, az endometrium, a méhen kívül, például a petefészkekben vagy a hasüreg más területein is nőhet. Az endometriózis következtében ciszták, endometriózis ciszták, alakulhatnak ki.
 4. Polycystás petefészek szindróma (PCOS):
  • PCOS esetén a petefészekben több ciszta is kialakulhat, amelyeket a peteérések rendellenességei és a hormonális egyensúlyhiányok okozhatnak. PCOS gyakran összefügg az ovulációs problémákkal, meddőséggel és más anyagcsereproblémákkal.
 5. Sérülés vagy vérzés:
  • A petefészek sérülése vagy vérzése is vezethet ciszta kialakulásához.
 6. Rendellenes sejtproliferáció:
  • Néha a petefészkekben lévő sejtek rendellenesen szaporodnak, ami ciszta kialakulásához vezethet.

A petefészek ciszták többsége nem okoz panaszokat, és sok esetben spontán megoldódnak. Azonban, ha a ciszta tüneteket okoz, növekszik vagy tartósan fennmarad, orvosi vizsgálatra és kezelésre lehet szükség. Az orvosok a ciszta típusától, méretétől és az esetleges tünetektől függően döntenek a megfelelő kezelésről, amely lehet gyógyszeres terápia vagy sebészeti eltávolítás.

A petefészek ciszta tünetei a legtöbb esetben nem jelentkeznek a pácienseknél, a betegség ugyanis gyakorta tünetmentes, de főleg a korai stádiumban mindenképpen az. A petefészek ciszta tulajdonképpen nem más, mint egy tokkal körülvett, folyadékkal telt jóindulatú daganat. A petefészekben minden külső vagy belső hatás ellenére, normális körülmények között is keletkezhetnek ilyen elváltozások, általában a tüszőérés folyamatának mellékhatásként. Az orvostudomány általában akkor nevez cisztának egy folyadékkal telt üreget a petefészekben, ha az átmérője meghaladja a négy centimétert.

Természetesen vannak olyan esetek, amikor a petefészek ciszta tünetei teljesen kialakulnak a szervezetben, ami általában alhasi fájdalom vagy méhvérzés lehet. A legtöbb ciszta azonban – még a petefészekben is – általában tünetszegény, felfedezésük a legtöbbször szimpla kontrollvizsgálat során történik, de előfordulhat, hogy ezek a jóindulatú elváltozások olyan méreteket öltenek, hogy a hasfal előredomborodását is okozhatják, de gátolhatják a bélműködést és vizeletürítési panaszokat is okozhatnak. Léteznek továbbá kocsánnyal rendelkező petefészek ciszták, amelyek rendkívül nagy fájdalommal járhatnak, hiszen kocsányaik megcsavarodhatnak. Ez efféle ciszták azonnali műtéti beavatkozást igényelnek.

A petefészek daganat tünetei a kifejlődés korai szakaszában általában egyáltalán nem okoz tüneteket, sőt, a petefészekben keletkező daganatok nyolcvan százaléka jóindulatú elváltozás. A petefészek daganatok többsége csak nagyon későn, előrehaladott állapotban kerülnek diagnosztizálásra, ami a legtöbb esetben már áttétet is eredményezett a hasüregben. A petefészek daganat tünetei előrehaladott stádiumban sem túl látványosak, de ami ennél is fontosabb, hogy nem árulkodnak ilyen súlyos betegségről. A panaszok ugyanis ilyenkor a haspuffadás, a teltségérzet, a gyomorpanaszok, a kismedence tájékán tapasztalható fájdalmak és így tovább.

Amennyiben a rákos elváltozás súlyosbodik, a petefészek daganat tünetei lehetnek a vizeletürítési zavarok, a gyakori vizelési inger, a székrekedés, de a hasüregi szóródás következtében akár még köldöksérv is kialakulhat. A petefészek daganat tünetei az elváltozás növekedésével a petefészek megnagyobbodását is eredményezi, így a nőgyógyászati vizsgálat során már ez egy feltűnő jel lehet, éppen ezért a petefészek daganatok jelentős többsége csak egyszerű szűrővizsgálatok során kerülnek felfedezésre és az esetek nagy többségében nem rosszindulatú elváltozások.

A petefészekrák tünetei lehetnek azonban – még a diagnózis előtt – a különféle hasi és hasüregi problémák, amelyek többnyire áttétes állapotban jelentkeznek, és általában teltségérzettel, általános gyomorpanaszokkal, a kismedence fájdalmával járnak, de extrémebb esetekben a daganat olyan méretűre is dagadhat, hogy befolyásolhatja a vizelet- és a székletürítési szokásokat, de az sem kizárt, hogy köldöksérvet okoz.