A tüdő leggyakoribb betegségei

A tüdő leggyakoribb betegségei közé tartoznak különböző típusú légzőrendszeri állapotok, melyek befolyásolhatják a tüdők működését és az egészséget. Néhány közülük részletesen:

 1. COPD (Krónikus Obstruktív Pulmonalis Betegség):
  • A COPD olyan krónikus légúti állapotok csoportja, amelyek a légzőcsövek fokozatos beszűküléséhez és a légzési nehézségekhez vezetnek. A két leggyakoribb típusa a krónikus bronchitis és az emfizéma. A dohányzás a fő kiváltó ok, de más légzőszervi irritánsok is hozzájárulhatnak.
 2. Asthma (Asztma):
  • Az asztma krónikus gyulladásos állapot, amely a légzőutak szűkületét és görcsét okozza. Az asztmaosoknak gyakran légzési nehézségeik vannak, és rohamok során a légzési utak még inkább beszűkülnek. Az asztma kiváltó okai változatosak lehetnek, beleértve az allergének, irritánsok és fizikai aktivitást.
 3. Tüdőrák (Lung Cancer):
  • A tüdőrák olyan rosszindulatú daganatokat jelent, amelyek a tüdőben keletkeznek. A tüdőrák gyakran csak késői stádiumokban okoz tüneteket, beleértve a köhögést, légszomjat, mellkasi fájdalmat és súlyvesztést. A dohányzás a legfőbb kockázati tényező, de más tényezők is szerepet játszhatnak.
 4. Tüdőgyulladás (Pneumonia):
  • A tüdőgyulladás a tüdőszövet gyulladását jelenti, amelyet baktériumok, vírusok vagy gombák okozhatnak. A tüdőgyulladás tünetei közé tartozik a láz, köhögés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom és fáradtság.
 5. Tüdőembólia (Pulmonary Embolism):
  • A tüdőembólia akkor fordul elő, amikor a tüdő artériáiba bejut egy vérrög, amely a lábak vagy más részek vénáiból származik. Ez akadályozhatja a véráramlást a tüdőben, és súlyos következményekkel járhat, beleértve a légszomjat, mellkasi fájdalmat és akár az életveszélyes állapotot.
 6. Száraz köhögés (Pertussis vagy Szamárköhögés):
  • A száraz köhögés bakteriális fertőzés által okozott légúti fertőzés, amely hosszú ideig tartó, erős köhögést eredményez. Különösen veszélyes a csecsemők és kisgyermekek számára.
 7. Idiopátiás tüdőfibrosis (Idiopathic Pulmonary Fibrosis – IPF):
  • Az IPF egy krónikus és progresszív tüdőbetegség, amelyben a tüdőszövet hegesedik és megvastagszik. Az IPF tünetei közé tartozik a légszomj, a száraz köhögés, a mellkasi fájdalom és a fáradtság.

A tüdőbetegségek kiváltó okai változatosak lehetnek, beleértve a genetikai tényezőket, a környezeti expozíciót, a dohányzást, az életmódot és egyéb tényezőket. Az egészségügyi szakemberrel történő konzultáció segít a pontos diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés kiválasztásában.

 

A tüdő leggyakoribb betegségei