A vastagbél és végbéldaganat tünetei

A vastagbél daganat tünetei közül mindig a legjellemzőbb, ha megváltoznak a székletürítési szokások a bevett ételek fogyasztása mellett is. A páciensek a legtöbb esetben azt tapasztalják, hogy a korábbi szisztematikus székelési szokások hirtelen felborulnak – ritkább lesz vagy megsűrűsödik a székletürítés –, illetve székrekedéses és hasmenéses időszakok váltogatják egymást. A vastagbél rák tünetei között a betegek gyakran beszélnek puffadásról, nehezen behatárolható hasi fájdalomról, de előfordulhat véres széklet is, ami általában már a magasabb stádiumról árulkodik.

A tünetek lehetnek ugyanakkor egészen általánosak is, így például szimpla émelygés, hányinger, hasfájás vagy rossz közérzet, de a panaszok mellé nagy gyakorisággal jelentős testsúlycsökkenés is társul. A vastagbél rák tünetei között gyakran találhatjuk meg az áttétes panaszokat, hiszen a közeli nyirok-utak miatt könnyedén átterjed a nyirokcsomókba, ahonnan a véráram segítségével a májba, a tüdőbe és az agyba jut. A szomszédos szervek felé a vastagbél rák közvetlen áttéteket is képez, és akárcsak a legtöbb daganatos megbetegedés esetében, úgy a vastagbél rák tüneteinek észlelésekor is érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hiszen lehet, hogy a panaszokat csak egy aranyér okozza.

A végbéldaganat tünetei

A végbéldaganat tünetei elég eltérő típusúak lehetnek, amelyek attól függenek, hogy a felszálló vagy a leszálló szakasz daganatáról van-e szó. Amennyiben ugyan a tumor a felszálló szakaszban van, akkor a végbéldaganat tünetei között nagyon gyorsan tapasztalhatunk vérzést és véres székletet, míg a leszálló szakaszban található elváltozások inkább a béltartalom továbbhaladását szokták megakadályozni, amivel a székletürítési szokások is megváltoznak. A végbéldaganat tünetei alapján természetesen nem lehet még meghatározni a betegséget, hiszen efféle panaszokat számtalan egyéb más probléma is szülhet, de felfedezésükkel érdemes azonnal orvoshoz fordulni a gyors diagnózis érdekében.

A tünetek ugyanakkor rendkívül általánosak is lehetnek, a véres széklet vagy a székletürítési problémák mellett lehet szó émelygésről, rossz közérzetről, általános betegségérzetről és gyengeségről. Ha ezek a panaszok egyszerre jelentkeznek és nagymértékű, indokolatlan fogyással párosulnak, akkor érdemes a végbéldaganat tüneteire asszociálni, megijedni azonban nem kell, hiszen egy jóindulatú végbélpolip vagy aranyér is okozhat efféle problémákat.