A vese ciszta tünetei

A veseciszták kis folyadékkal telt üregek vagy tasakok a vesékben. Ezek a ciszták általában nem okoznak tüneteket, és gyakran véletlenszerűen fedezik fel, például ultrahanggal végzett képalkotó vizsgálatok során. A veseciszták lehetnek egyszeresek vagy többszörösen előfordulhatnak. A pontos okaikat nem mindig lehet egyértelműen azonosítani, de néhány lehetséges tényezőt ismerünk:

 1. Életkor: A veseciszták gyakrabban fordulnak elő idősebb embereknél. Az életkor előrehaladtával nő a veseciszták kialakulásának esélye.
 2. Genetika: A genetikai tényezők szerepet játszhatnak a veseciszták kialakulásában. Az autoszomális domináns polycisztás vesebetegség (ADPKD) például egy olyan genetikai rendellenesség, amely a vesékben több cisztát eredményezhet, és gyakran családi öröklési mintázattal jár.
 3. Polycisztás vesebetegség (PKD): Az ADPKD mellett létezik az autoszomális recesszív polycisztás vesebetegség is, amely szintén öröklött állapot, és különféle szervi rendellenességeket is okozhat.
 4. Egyéb genetikai rendellenességek: Egyes más genetikai rendellenességek is kapcsolódhatnak veseciszták kialakulásához.
 5. Veseelégtelenség: A krónikus veseelégtelenség hajlamosíthat a veseciszták kialakulására.
 6. Trauma: A vesék sérülése vagy trauma is vezethet ciszták kialakulásához.
 7. Egyéb tényezők: Olyan tényezők, mint a dohányzás, a magas vérnyomás és az egyes gyógyszerek szedése is növelhetik a veseciszták kialakulásának kockázatát.
 8. Életmódi tényezők: Bizonyos életmódi tényezők, mint például az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, és a fizikai inaktivitás is játszhatnak szerepet a veseciszták kialakulásában.

A legtöbb veseciszta nem okoz tüneteket, és sok esetben véletlenszerűen fedezik fel képalkotó vizsgálatok során. Azonban a ciszták néha nőhetnek, és nyomást gyakorolhatnak a környező szövetekre vagy a vesére, ami tüneteket okozhat, például fájdalmat vagy vizeletürítési problémákat. Ha valaki vesecisztával kapcsolatos tüneteket tapasztal, orvossal kell konzultálnia a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

A vese ciszta tünetei eltérőek lehetnek, attól függően, hogy a ciszta mekkora, hol helyezkedik el a vesében, és ha van-e benne folyadék vagy nem. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb tüneteket:

Alapvetően nem szokott tünetek okozni, a ciszta meglétére is csak az ultrahang vagy a CT vizsgálat szokott fényt deríteni.

 • Fájdalom: A vese ciszta fájdalmat okozhat a vese területén, főként ha növekszik vagy megsérül.
  Vér a vizeletben: Ha a ciszta elreped, vér is belekeveredhet a vizeletbe.
 • Gyakori vizelési igény: Ha a ciszta növekszik, nyomást gyakorolhat a húgyhólyagra, ez pedig gyakoribb vizelési igényt okozhat.
 • Fáradtság és émelygés: Ha a ciszta nagyon nagy, veseelégtelenséget okozhat, ami fáradtságot, émelygést és hányingert okozhat.
 • Láz: Ha a cisztában gyulladás vagy fertőzés alakul ki, láz és fájdalom jelentkezhet a vese területén.
 • Éjszakai vizelési igény: A ciszta okozta nyomás éjszakai vizelési igényt is okozhat.

 

Az érintett személyeknek orvoshoz kell fordulniuk, ha a vese ciszta tüneteit tapasztalják, hogy megállapíthassák a pontos diagnózist és megfelelő kezelést írhassanak elő. A kezelés lehet műtét, amely a ciszta eltávolítását jelenti, vagy konzervatív kezelés, amely a cisztában lévő folyadék eltávolítását, illetve a ciszta növekedésének korlátozását jelenti.