Bélelzáródás

A bélelzáródás (béltorzió vagy ileus) egy állapot, amikor a belek blokkolódnak, és az étel, a folyadék, vagy a gáz nem tud szabadon áthaladni. A bélelzáródás sürgős orvosi beavatkozást igényel, mivel súlyos és potenciálisan életveszélyes állapot lehet. A tünetek változhatnak az elzáródás típusától, súlyosságától és helyétől függően, de az alábbiakban felsorolok néhány lehetséges bélelzáródás tünetét:

 1. Erős hasi fájdalom:
  • Az erős és görcsös hasi fájdalom a bélelzáródás egyik legjellemzőbb tünete. A fájdalom helye és intenzitása változhat.
 2. Hasi duzzanat:
  • A bélelzáródás okozhat hasi duzzanatot és feszültséget.
 3. Hányás:
  • A bélelzáródás során gyakran előfordul hányás. Először a gyomorból, majd a bélműködés megszűnése miatt az elzáródott területről származó anyagokat is tartalmazhat.
 4. Székrekedés vagy székelési nehézség:
  • A bélelzáródás miatt a széklet és a gáz nem tud normálisan áthaladni, ami székrekedést vagy nehézségeket a székelés során eredményezhet.
 5. Hasi hangok csökkenése vagy hiánya:
  • A bélelzáródás miatt a bélszakaszok elzáródnak, ami a normális bélhurkokban megszűnést vagy csökkenést eredményez a hasi hangokban (bélgázok mozgásában eredő hangok).
 6. Láz:
  • A bélelzáródás során bekövetkező gyulladás vagy más komplikációk miatt láz is kialakulhat.
 7. Fokozott szívverés:
  • A bélelzáródás okozta stressz és szövődmények miatt fokozódhat a szívverés.

A bélelzáródás súlyos állapot, és azonnali orvosi segítség szükséges. Ha valaki bélelzáródásra gyanakszik, azonnal keresse fel az orvost vagy sürgősségi ellátást. A késlekedés súlyos következményekkel járhat, és a kezelés lehetőségei hatékonyabbak, ha időben elkezdődnek.

A bélelzáródásról

Dr. Szabó József, a Telki Kórház sebésze szerint elképzelhető, hogy ez a betegség öröklődhet, de nincs olyan vizsgálati módszer, amivel ezt egyértelműen lehetne igazolni.