Belső aranyér tünetei

A belső aranyérről a legtöbb esetben még maguk a páciensek sem tudnak, hiszen a belső aranyér tünetei gyakran nem kézzel foghatók vagy teljesen általánosak. Így a belső aranyeret nagyon gyakran csak akkor észlelhetnek a páciens, ha kis vércseppek jelennek meg a székleten. A vérzést – mint a belő aranyér tünetei közül a legsúlyosabbat – az válthatja ki, hogy a végbélben áthaladó széklet felsérti a nyálkahártya felszínét. Több és élénkebb színű vér jelenhet meg abban az esetben, ha a széklet magát az aranyeret is megsérti.

Ha a székelés közben a páciens erőlködik, netán szorulása van, az aranyeres csomó a végbélnyíláson kívülre kerülhet, ami nagyobb fájdalommal járó külső aranyeret eredményez. Hogy az aranyér maga vagy csak a nyálkahártya sérül-e, azt könnyedén megtudhatjuk a megjelenő vérből, amennyiben ugyanis az aranyért sérült, akkor a szívveréshez igazodva, spriccelően préselődik ki a vér az érből.

A belső aranyér tünetei között teljesen általános, a külső aranyérre is jellemző jelek található, így például a nehéz székletürítés, a kellemetlen szúrás és így tovább. Az éles fájdalom azonban gyakran gyulladásveszéllyel is jár, ami a belső aranyér egyik legkellemetlenebb mellékhatása lehet.


Mi is az aranyér ?