Colitis ulcerosa tünetei

A colitis ulcerosa a gyulladásos betegségek egyik legsúlyosabb változata, amely az emésztőrendszer gyulladásával jár együtt és jellemzően hasmenés vagy hasi fájdalom a kísérője. A colitis ulcerosa tünetei minden esetben hatással vannak a mindennapi életvitelre, szövődményei pedig akár életveszélyes betegségekhez is vezethetnek.

A colitis ulcerosa tünetei általában több tényezőtől függnek, így többek között például a gyulladás súlyosságától, de mindenekelőtt annak helyétől. A a colitis ulceroát ezért az orvostudomány az elhelyezkedésnek megfelelően osztályozza. Így beszélhetünk például procolitis ulcerosáról, amely a végbél fekélyes gyulladását jelenti. A colitis ulcerosa tünetei ebben az esetben a gyulladásos végbél területére korlátozódnak, a legjellemzőbb ismérve pedig a végbélből eredő vérzés, másoknál végbélfájdalom, de a sürgető székelési inger, illetőleg az inger ellenére nehezedő székletürítés is jellemezheti.

Beszélhetünk továbbá bal oldali colitis ulcerosáról is, amely esetében a gyulladás a végbéltől egészen a vastagbél bal oldali szakaszáig húzódik, magába foglalva a sigma bélszakaszt, illetve a leszálló vastagbelet is. A colitis ulcerosa tünetei ebben az esetben a véres és nyálkás hasmenés, a görcsös hasi fájdalom és a fogyás.