Crohn betegség tünetei

A crohn betegség a bél vissza-visszatérő, krónikus gyulladásos betegségét jelenti, amely jellemzően a vékony- és vastagbél utolsó szakaszának gyulladása, de a tápcsatorna bármelyik részén előfordulhat.

A crohn betegség tünetei hagyományosan a hasmenés, a hasi fájdalmak, valamint az emésztési problémák. A legfontosabb és egyben árulkodó tünet azonban a hasmenés, a betegség jelentős részében rendkívül folyékony, vizenyős állagú. A crohn betegség tünetei esetében a hasmenést különösen a jobb oldalon görcsös hasfájás kíséri, de előfordulhat véres széklet is a súlyosabb esetekben.

Mivel a crohn betegség jellemző tünete az emésztési probléma, ami együtt jár a tápanyagok felszívódásának problémáival, ezért a betegség során felléphet a vitaminok és az ásványi anyagok hiánya, ami komoly vérszegénységhez vezethet. A crohn betegség tünetei ezt követően a beteg állapotának súlyos romlásával jelentkeznek, de étvágytalanság és fáradékonyság is jellemző, mint ahogyan a hirtelen súlyvesztés is. A crohn betegség tünetei lehetnek – még a betegség kialakulása előtt – a végbélrepedés, a láz, a fehérvérsejtek megszaporodása vagy a végbélsipoly kialakulása.