Cukorbetegség tünetei

A cukorbetegséget a mai orvostudomány két ismert típusra osztja, az egyes és a kettes típusú diabéteszre. Mivel mindkét változatot alapjaiban más okok idéznek elő, ezért a cukorbetegség tünetei típusonként eltérőek.

Az egyes típusú cukorbetegség esetében például nagyon gyorsan és nagyon jellegzetesen érkeznek az első jelek, méghozzá annál gyorsabban, minél fiatalabb a páciens. Az egyes típusú cukorbetegség tünetei ezért gyermekkorban napok vagy hetek alatt jelentkeznek és jellemzőek a túl sok vizelet, a hirtelen fogyás, valamint az állandó és csillapíthatatlan szomjúság. A kettes típusú cukorbetegség esetében azonban nincsenek ennyire egyértelmű előjelek, így éveken keresztül is fennállhat anélkül, hogy felismernénk. Az is előfordulhat, hogy egy kettes típusú cukorbetegséget csak kialakulását követően 15-20 évvel ismernek fel, sajnos már súlyos szövődményei révén.

A kettes típusú cukorbetegség tünetei jellemzően a bőrfertőzések, amelyek már szövődményként alakulhatnak ki, ilyen például a hajlatok gombásodása vagy a sebek és a hegek nehéz gyógyulása, legyen szó apró sérülésről vagy sebészi beavatkozásról. A cukorbetegség tünetei nehezen észlelhetők, így járjunk el évente legalább egyszer szűrővizsgálatra!