Dr. Benyó Gábor – a leukémiáról és annak tünetei

A leukémia egy csoport vérképzőrendszeri rosszindulatú daganatos betegség, amely a vérképző sejteket, például a fehérvérsejteket érinti. A normális esetben a vérképző sejtek (vörösvérsejtek, fehérvérsejtek és vérlemezkék) az egészséges szervezetben kontrolláltan és rendszeresen szaporodnak, érésnek indulnak, majd végezetül beépülnek a véráramba.

A leukémia során azonban bizonyos vérképző sejtek genetikai változásokon mennek keresztül, aminek következtében elveszítik a normális szabályozást, és a szervezetben kontrollálatlanul szaporodnak. Ez az ellenőrizetlen sejtszaporodás és a túlzottan éretlen sejtek felhalmozódása a vérben és a csontvelőben a leukémia tüneteit okozza.

A két fő típusa a leukémiának a következők:

 

 1. Akut leukémia:
  • Az akut leukémia gyorsan fejlődik, és az éretlen, még nem teljesen kifejlődött sejtek kezdenek elszaporodni. Az akut leukémiát általában az érintettek sürgősségi orvosi ellátásra szorulnak.
 2. Krónikus leukémia:
  • A krónikus leukémia lassabban fejlődik, és az éretlenebb sejtek szaporodnak el. Ez azt jelenti, hogy a betegség hosszabb időn keresztül alakul ki, és a tünetek kevésbé drámaiak lehetnek.

A leukémia tünetei változhatnak, de néhány általános tünet közé tartozhatnak a következők:

 

 • Fáradtság és kimerültség.
 • Gyengeség és izomfájdalmak.
 • Láz és gyakori fertőzések.
 • Fogyás és étvágytalanság.
 • Megnagyobbodott nyirokcsomók, máj vagy lép.

A diagnózis során az orvosok vérvizsgálatokat, csontvelővizsgálatokat, és egyéb képalkotó vizsgálatokat alkalmazhatnak a betegség típusának és stádiumának meghatározására.

A leukémia kezelése többek között kemoterápiát, sugárkezelést, immunterápiát és csontvelő-átültetést is magába foglalhatja, és az alkalmazott terápia a betegség típusától, stádiumától, és más egyéni tényezőktől függ. A kezelés célja a leukémia elleni küzdelem, a szövődmények kezelése, valamint a normális vérképző funkciók helyreállítása.

 

Dr. Benyó Gábor – a leukémiáról és annak tünetei