E coli tünetei

Az egészséges bélflórában is megtalálható e coli baktérium egy általános baktériumtörzs, hiszen egyéb más baktérium is rendelkezik olyan virulencia faktorral, amely képes a patogén megszaporodását előidéző anyag termelésére, amivel ugyebár a szervezet ellenálló képessége csökkenthető. Az efféle törzsek, így többek között az e coli tünetei is lehetnek hasmenés, ami vizenyőssé, később véressé válhat, de hányás, erős hasi görcs és bélnyálkahártya gyulladás is kísérheti a panaszokat. A betegség súlyosságát minden esetben a páciens egészségi állapota határozza meg, de a beteg kora és a baktérium virulenciája is befolyásoló tényező.

Az e coli tünetei jellemzően erős hasi görcsökkel kezdődnek, amit vizes hasmenés követ, amelyet 24 órán belül véres széklet zár. Az e coli tünetei között csak ritkán szerepel láz, de jellemző, hogy a beteg testhőmérséklete – akár radikális mértékben is – ingadozik. A hasmenés a legtöbb esetben akár egy hétig is eltarthat, az e coli tünetei lehetnek még éppen ezért a vörösvértestek szétesése miatt kialakuló vérszegénység, a hirtelen fellépő veseelégtelenség, illetőleg a vérlemezkék számának lecsökkenése. A tünetek között néha előfordulhat epilepsziás roham és egyéb idegi károsodás is.

A coli baktérium tünetei rendkívül egyértelműek, ezért aki megfertőződött ezzel a minimális számban az egészséges bélflórában is megtalálható baktériummal, az biztosan azonnal észreveszi az árulkodó jeleket. A coli baktérium esetében több törzsről s beszélhetünk, de egyaránt jellemző rájuk, hogy túlszaporodásukkal serkentik a patogén szaporodását, illetőleg legyengítik a szervezet ellenállóságát. Az ezekből a törzsekből származó coli baktérium tünetei heveny, gyakran vizenyős és véres hasmenést, hányást, hasi görcsöket és a bélhártya gyulladását is okozhatják.

A tünetek közül igencsak általános, hogy a fertőzés nagyon erős hasi görcsökkel kezdődik, majd vizes hasmenéssel folytatódik, ami 24 óra leforgása alatt nagyon gyakran véressé válik. A páciensnek a legtöbb esetben tartósan nem megy fel a láza, de rendszerint kissé magasabb a testhőmérséklet az átlagosnál és jellemző, hogy hirtelen 39 Celsius fok fölé ugrik, ám csillapítás nélkül lecsökken. A coli baktérium tünetei esetén a hasmenés akár 8 napig is eltarthat, folyományaként pedig a vörösvértestek szétesése miatt kialakulhat vérszegénység, alacsony vérlemezke szám, illetőleg hirtelen kezdődő veseelégtelenség is.