Ekcéma tünetei

Az ekcéma nem más, mint a dermatitisznek a hám, illetőleg a hám alatti kötőszövetének akkut vagy krónikus gyulladása, amelyet a külvilágból származó anyagok okozhatnak vagy toxikus, vagy allergiás parhomechanizmussal párosulva. Az ekcéma tünetei nem túl általánosak, általában egy vissza-visszatérő betegségről van szó, amelynek felismerése nem nehéz ugyan, de kezelése és kiváltó okainak megtalálása, ezáltal pedig a gyógyulás folyamata is rendkívül hosszadalmas és nehézkes.

Az ekcéma tünetei közül a leginkább jellemző a begyulladt és viszkető bőr és a fennmaradó bőrpír. Ezt egészíthetik ki a duzzanatok, a hólyagok, az ezekből folyó nedv, a pörkképződés, valamint a hámlás. Az ekcéma tünetei alaposan súlyosbodhatnak vakarás vagy dörzsölés következtében, sőt, mindez akár a bőr megvastagodásához és megkeményedéséhez is vezethet.

Az ekcéma jellemzően valamiféle allergén reakció, amelyet okozhat közvetlenül a bőrre került anyag is, így túlérzékenységi reakció mellett közvetlen bőrkárosítás és szimpla irritáció is felléphet, így beszélhetünk allergiás és irritatív ekcémáról is. Érdekesség, hogy az ekcéma tünetei és egyes típusai gyakran csak a test egy bizonyos részeit érintik.