Emlőrák tünetei

Az emlőrák kialakulásának pontos okai összetettek és nem teljesen ismertek. Az emlőrák valószínűleg több tényező kombinációjának eredménye, és genetikai, környezeti, hormonális és életmódbeli tényezők egyaránt szerepet játszhatnak. A következők néhány olyan tényező, amelyek hozzájárulhatnak az emlőrák kockázatának növekedéséhez:

  1. Genetikai tényezők: Bizonyos gének hibás működése vagy mutációi öröklődhetnek a családban, és növelhetik az emlőrák kockázatát. Az BRCA1 és BRCA2 gének például ismertek a magas emlőrák-kockázatú gének közé tartoznak.
  2. Hormonális tényezők: Azok a tényezők, amelyek befolyásolják a nemi hormonok (például az ösztrogén és a progeszteron) mennyiségét és működését, hozzájárulhatnak az emlőrák kialakulásához. Például a hosszabb ideig tartó menstruációs ciklus, a késői terhesség vagy a hormonpótló terápia növelheti a kockázatot.
  3. Életmódbeli tényezők: Túlsúly vagy elhízás, alkoholfogyasztás, dohányzás, a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulhatnak az emlőrák kockázatának növekedéséhez.
  4. Környezeti tényezők: Bizonyos környezeti tényezők, például a sugárzás vagy kémiai anyagoknak való kitettség, szintén játszhatnak szerepet az emlőrák kialakulásában.
  5. Életkor és családi előzmények: Az életkor előrehaladtával nő az emlőrák kialakulásának kockázata, és ha a családban már előfordult emlőrák, az növelheti az egyéni kockázatot.

A felsorolt tényezők csak a kockázatot növelő tényezők, nem okozati tényezők. Az emlőrák kialakulásának pontos mechanizmusa továbbra is aktív kutatási terület. Az időben történő szűrés, az egészséges életmód fenntartása és a rendszeres orvosi vizsgálatok fontosak az emlőrák kockázatának csökkentése és az esetleges korai felismerése érdekében.

Az emlőrák az egyik legáltalánosabb, kizárólag nőket fenyegető betegség. Az emlőrák tünetei közül a legjellemzőbb a csomó vagy duzzanat tapintása az emlőben. Az esetek jelentős részében a csomók és efféle elváltozások nem rosszindulatúak. Emlőrákra utalhat egyébiránt, ha a daganatos emlő alakja, illetőleg mérete hirtelen megváltozik és az emlő váladékozni kezd. Az emlőrák tünetei lehetnek még extrémebb esetekben – amennyiben a daganat a bőrrel összekapaszkodik –, hogy a mellbimbó befelé fordul, később pedig a bőr kifekélyesedik.

Az emlőrák tünetei között a fájdalom nem jellemző, sőt, a legkorábbi szakaszban csak az esetek alig 10 százalékában jellemző előzetes jel. A legfontosabb tünet éppen ezért az idegentest érzete, illetőleg a könnyedén kitapintható, jellegzetes szövettöbblet feltűnése. Az emlőrák tünetei lehetnek még a bőrfelszín egyenetlensége, behúzódása, kidudorodása, de előfordulhatnak még megduzzadt, kanyargós vénák is, amelyek szintén elővigyázatosságra okot adó jelek lehetnek. Az emlőrák tüneteit a későbbi stádiumban már leginkább az áttétek produkálhatják, főleg a csont- és tüdőáttétek jellemzőek, előbbi csonttöréseket, utóbbi légzési és keringési problémákat okozhat.