Epilepszia tünetei

Az epilepszia tünetei minden esetben az agysejtek rendellenes tevékenységére vezethető vissza, a rohamok pedig bármilyen olyan folyamatot érinthetnek, ami az agy által szabályozott. Az epilepsziai tünetei éppen ezért a leggyakrabban az átmeneti zavartság, a teljes eszméletvesztés, a végtagok kontrollálhatatlansága, rángatózása lehetnek, de az is gyakori tünet, hogy a páciens epilepsziás rohama kimerül néhány másodpercnyi üres nézésben, ami eszméletvesztéssel párosul.

Az epilepsziai tünetei minden esetben a roham típusától függően változnak meg. A legtöbb esetben az epilepsziás rohamok azonos típusúak, emiatt a tünetek is rendkívül hasonlóak egymáshoz, de így is kialakulhat különböző típusú, a szokásoktól eltérő tünet is. A rohamok esetében elkülöníthetünk egyébiránt részleges vagy teljes rohamokat is.

Ha a rohamok csak az agy egy bizonyos területét érintik, akkor az epilepsziai tünetei enyhébbek, részlegesek, ha a teljes agyat, akkor veszélyesebb, teljes rohamokról beszélhetünk. Előfordulhat olyan különleges eset is, amikor a rohamok részlegesként kezdődnek, de teljessé alakulnak át, ekkor az epilepszia tünetei is fokozatosan súlyosodnak.