Érelmeszesedés tünetei

Az érelmeszesedés tünetei minden esetben attól függenek, hogy a meszes „plakk” melyik artériát szűkítette össze. Ha a koszorúereket éri a szűkülés, akkor az érelmeszesedés tünetei között szívér-görcs, szívinfarktus, illetőleg a szívizmok lassú pusztulása is lehet a kísérő, de a ritmuszavarok és a fokozódó szívelégtelenség is súlyos tünet lehet. Az érelmeszesedés még a fejlődő országokban is az agyi elhaláshoz, illetőleg a szívbetegségekhez vezető leggyakoribb halálok.

Amennyiben az erek elmeszesedése az agyat érinti, úgy heveny formában az érelmeszesedés tünetei heveny formában agylágyulást okozhatnak, amely maradandó bénulást hagyhat maga után. Az agy állományának elhalásával az érelmeszesedés tünetei lehetnek még a trombózis, az embólia vagy a roncsoló agyvérzés is.

Amennyiben a meszesedés a végtagok artériáit érinti, úgy az érelmeszesedés tünetei végeredményben teljes végtagelhaláshoz vezethetnek. A kísérő tünet lehet ekkor a járásra fokozódó, de a megpihenéskor enyhülő fájdalom. Az érelmeszesedés tehát minden esetben egy életveszélyes betegség, amennyiben nem vagyunk tisztában tüneteivel vagy bizonytalanok lennénk, szűrővizsgálatokkal kiszűrhetjük a problémát.