Érszűkület tünetei

Az érszűkület korunk egyik népbetegségévé fog válni a közeljövőben, a mozgásszegény életmód, illetőleg a helytelen táplálkozás miatt ugyanis egyre több az érszűkülettől szenvedő beteg. Az érszűkület tünetei általában attól függenek, hogy maga a szűkület, illetőleg elzáródás hol helyezkedik el a szervezetünkben, illetve milyen mértékben érinti az adott eret vagy artériát.

Amennyiben ugyanis az elzáródás valamelyik alsó végtagban van, az érszűkület tünetei lehetnek a beteg láb hűvösség-, vagy hidegérzete, a fehérség, a krónikus fájdalom, az érzéketlenség, a görcsök, valamint a rövid sétákat követő súlyos izomfájdalom is, illetőleg izomfáradtság.

Súlyosabb esetekben az érszűkület tünetei akár elhaló lábrészeket is eredményezhetnek, de árulkodó előjel lehet például a nem gyógyuló seb. Amennyiben az érszűkület a nyaki- vagy agyi ütőereket érinti, akkor a tünetek akár feledékenységet, szédülést, koncentrációzavarokat, fülzúgást, látászavarokat, zsibbadást, de akár még mozgászavarokat is eredményezhetnek.

Ha az elzáródás a szívkoszorú ereket szűkíti össze, akkor az érszűkület tünetei között fellép még fáradtságérzet és szívtájéki heves fájdalom, ami főleg megterhelés esetén érvényes és kisugározhat akár a nyakba vagy a karba is.

Címkék: