Érszűkület tünetei

Az érszűkület (vagy érszűkítő betegség) az érrendszerben lévő artériákban kialakuló szűkületet jelenti, ami általában a véráramlás csökkenéséhez és az érintett területek elégtelen vérellátásához vezet. Az érszűkület kialakulhat az egész szervezetben, de gyakran érinti az alsó végtagokat, az agyi artériákat, a szív ereit vagy más fontos érfalakat.

Az érszűkületnek több oka lehet, és azok a következők

 

  1. Atherosclerosis: Ez a leggyakoribb oka az érszűkületnek. Atherosclerosis során a véredények falaion lerakódások (pl. koleszterin, zsírok, kalcium) képződnek, amelyek idővel plakkokká alakulnak át, szűkítve az érfalat és korlátozva a véráramlást.
  2. Dohányzás: A dohányzás szoros kapcsolatban áll az érszűkület kialakulásával. A dohányfüstben lévő káros anyagok károsítják az érfalakat és hozzájárulnak az atherosclerosis kialakulásához.
  3. Magas vérnyomás: A magas vérnyomás károsíthatja az érfalakat és elősegítheti az atherosclerosis kialakulását.
  4. Cukorbetegség: A cukorbetegség hozzájárulhat az érszűkülethez, mivel károsítja az erek belső falát és növeli az atherosclerosis kockázatát.
  5. Magas koleszterinszint: A magas koleszterinszint is hozzájárulhat az érszűkülethez, mivel a vérben lévő magas koleszterin lerakódhat az érfalakon.
  6. Genetikai tényezők: Bizonyos esetekben a genetikai hajlam is szerepet játszhat az érszűkület kialakulásában.
  7. Életmódbeli tényezők: Mozgásszegény életmód, túlsúly, egészségtelen táplálkozás is hozzájárulhat az érszűkület kialakulásához.

Az érszűkület tünetei a véráramlás csökkenésének mértékétől függenek, és a tünetek közé tartozhatnak fájdalom, bizsergés vagy gyengeség az érintett területen, hideg érzés, valamint sebgyógyulási problémák. Az érszűkület súlyosabb esetekben súlyosabb problémákhoz, például szívinfarktushoz vagy agyvérzéshez is vezethet. Ha érszűkület gyanúja merül fel, fontos, hogy az érintett személy szakorvoshoz forduljon, aki megfelelő vizsgálatokat végez és szükség esetén kezelést javasol.

Az érszűkület korunk egyik népbetegségévé fog válni a közeljövőben, a mozgásszegény életmód, illetőleg a helytelen táplálkozás miatt ugyanis egyre több az érszűkülettől szenvedő beteg. Az érszűkület tünetei általában attól függenek, hogy maga a szűkület, illetőleg elzáródás hol helyezkedik el a szervezetünkben, illetve milyen mértékben érinti az adott eret vagy artériát.

Amennyiben ugyanis az elzáródás valamelyik alsó végtagban van, az érszűkület tünetei lehetnek a beteg láb hűvösség-, vagy hidegérzete, a fehérség, a krónikus fájdalom, az érzéketlenség, a görcsök, valamint a rövid sétákat követő súlyos izomfájdalom is, illetőleg izomfáradtság.

Súlyosabb esetekben az érszűkület tünetei akár elhaló lábrészeket is eredményezhetnek, de árulkodó előjel lehet például a nem gyógyuló seb. Amennyiben az érszűkület a nyaki- vagy agyi ütőereket érinti, akkor a tünetek akár feledékenységet, szédülést, koncentrációzavarokat, fülzúgást, látászavarokat, zsibbadást, de akár még mozgászavarokat is eredményezhetnek.

Ha az elzáródás a szívkoszorú ereket szűkíti össze, akkor az érszűkület tünetei között fellép még fáradtságérzet és szívtájéki heves fájdalom, ami főleg megterhelés esetén érvényes és kisugározhat akár a nyakba vagy a karba is.

http://www.youtube.com/watch?v=_iop9f4B9Jk