Értágulat tünetei

Az értágulat vagy ismertebb nevén visszér a legtöbb esetben öröklött tényezők alapján alakul ki, de a kor, a testsúly és a hormonális hatások is szerepet játszhatnak kialakulásukban. Az öregedéssel ugyanis kötőszöveteink meglazulnak, elgyengülnek, ami a vénafalakat is érinti, ez pedig azok tágulásához vezethet. Az értágulat tünetei nagyon egyértelműek, a legárulkodóbbak főleg a lábakon megtalálható érseprűk és kékes-lilás duzzanatok megjelenése, illetőleg a végtagok megdagadása, ami leginkább az esti órákra lesz jellemző.

Sokan beszámolnak még a például „hangyamászás” érzetéről, vagy a lábzsibbadás. Előre haladt állapotban azonban már erős fájdalom, lilás elszíneződés is jelentkezhet.

Szintén az értágulat tünetei közé sorolható még a helyi fáradtságérzés, a láb nehézzé válása, a feszülés, illetőleg a láb fájdalma, de extrém esetekben még fekély is kialakulhat a lábakon, sőt, a gyulladásra utaló fájdalmas piros csík is megindulhat az értágulat helyétől egészen a törzs felé, ugyanis a gyulladás miatt az adott vénában nagyon könnyedén megalvad a vér.  Mivel a visszeres végtag sokkal érzékenyebb a fertőzésekre, ezért a láb nagyon könnyedén elfertőződhet, ami szintén az értágulat tünetei közé sorolható. Az értágulatok leginkább nőkre jellemzőek – terhesség vagy menopauza kapcsán –, de a férfiak esetében is képes nagyon komoly problémákat okozni.

A másodlagos visszérbetegség a mélyvénás trombózis következtében alakulhat ki. A trombózis fő tünetei közé tartozik a végtag duzzanat és az erős fájdalom. Ez azonban azonnali kórházi ellátást igényel.