Férgesség tünetei

A bélférgesség vagy helminthiasis olyan állapot, amikor a parazita férgek élnek és szaporodnak az emberi emésztőrendszerben. A bélférgek többféle formában és típusban léteznek, és az okok különbözőek lehetnek attól függően, melyik fajtával van dolgunk. Néhány lehetséges oka a bélférgességnek:

  1. Szennyezett víz vagy élelmiszer: A leggyakoribb módja a bélférgek fertőzésének a szennyezett víz vagy élelmiszer fogyasztása. A férgek petéiket vagy lárváikat ürítik ki a széklettel, és ha ezek a peték vagy lárvák a szennyezett vízben vagy élelmiszerben találhatók, könnyen bejuthatnak a szervezetbe.
  2. Érintkezés szennyezett talajjal: A bélférgek tojásai vagy lárvái a szennyezett talajban is megtalálhatók. Ha valaki közvetlenül érintkezik szennyezett talajjal, például mezőgazdasági tevékenység során, vagy ha piszkos kezével az arcához ér, a fertőzés kialakulhat.
  3. Háziállatokkal való érintkezés: A háziállatok, például kutyák vagy macskák is hordozhatják a bélférgeket. Ha valaki nem megfelelő higiéniai intézkedéseket alkalmaz háziállataival való érintkezés során, könnyen fertőződhet.
  4. Nyers vagy félprofi állati termékek fogyasztása: Nyers vagy félprofi állati termékek, például nyers hús vagy halfélék fogyasztása is hozzájárulhat a bélférgesség kialakulásához, ha a férgek petéi vagy lárvái jelen vannak a húsban vagy a halban.
  5. Tömegközlekedési eszközök vagy közösségi terek használata: A bélférgek fertőzése a tömegközlekedési eszközök vagy nyilvános terek használata során is előfordulhat, például olyan helyeken, ahol a személyes higiéniai szabályokat nem tartják be megfelelően.

A bélférgek egyes típusai szinte tünetmentesek lehetnek, míg mások súlyos betegségeket okozhatnak. A tünetek között szerepelhet hasi fájdalom, hasmenés, fogyás, viszketés a végbélnyílás körül, émelygés és egyéb emésztési zavarok. Ha valaki bélférgekkel kapcsolatos tüneteket észlel, fontos, hogy azonnal konzultáljon az orvossal a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

A férgesség, avagy a bélférgek megjelenése nagyon sokszor teljesen tünetmentes, de ettől eltekintve is vannak árulkodó, arra utaló jelek. A férgesség tünetei között a legjellemzőbb a hirtelen fogyás vagy elhízás, a hasi fájdalmak, a székrekedés vagy a hasmenés, netán székletürítési szokásaink megváltozása. A férgesség tünetei lehetnek még a viszketés, az álmatlanság, a hányás, az általános gyengeség, valamint ez ebből fakadó betegségérzet, de a rövidlátás sem kizárt, sőt, bizonyos féregfajták még a légutakban is képesek kárt tenni, ezzel együtt pedig ideiglenes asztmát vagy légzésproblémákat okozni.

Mivel számtalan bélféreg létezik a világon – más-más tüneteket okozva –, ezért a férgesség tünetei lehetnek az izmok vagy ízületek fájdalma, egyes férgek ugyanis ráakaszkodhatnak az izmokra vagy az ízületekre. A bélféreg ezzel szemben csak a belekben található meg és elsődleges célja, hogy eltompítsa a szervezet immunreakcióját, így az sokkal könnyebben kap majd el akár nagyon súlyos betegségeket is, legyen szó egyszerű megfázásról, influenzáról vagy tuberkulózisról. A Magyarországon megtalálható paraziták nagy többség esetén a tünetek ugyanakkor legtöbbször kimerülnek enyhe hasfájásban, fogyásban és hasmenésben.

Férgesség tünetei embereknél

 

A férgesség tünetei embereknél és állatoknál is hasonlónak tekinthetők, annyi különbséggel, hogy az állatok gyakran jobban megsínylik az efféle fertőzéseket. Míg ugyanis a  tünetek embereknél általában rögtön észrevehetők az előjelekből, addig az állatok esetében a fájdalmak és egyebek nem érzékelhetők, így a baj a legtöbb esetben már csak későn, a paraziták kialakulásával válik nyilvánvalóvá. A férgesség tünetei embereknél kezdetben akár semmiféle konkrét vagy súlyos tünettel nem járnak, a legtöbb esetben kimerülnek enyhe hasi panaszokban, hasmenésben, hányásban, ám ekkor a legtöbben még nem bélféregre, hanem egyszerű gyomorrontásra vagy vírusfertőzésre gyanakodnak.

A férgesség tünetei embereknél azonban egyre erőteljesebbé válnak egy idő után, így amikor már megváltoznak a székletürítési szokások, álmatlanság tör ránk vagy erősebb hasi fájdalmaink vannak, netán romlik a látás, légzésproblémáktól szenvedünk, akkor biztosak lehetünk a férgességben. Szerencsére a hazánkban megtalálható férgek általában nem terjesztenek súlyos kórokat, így gyógyításuk még végső stádium vagy teljes kialakulás esetén is kiválóan, mindemellett száz százalékosan kivitelezhető.