Férgesség tünetei

A férgesség, avagy a bélférgek megjelenése nagyon sokszor teljesen tünetmentes, de ettől eltekintve is vannak árulkodó, arra utaló jelek. A férgesség tünetei között a legjellemzőbb a hirtelen fogyás vagy elhízás, a hasi fájdalmak, a székrekedés vagy a hasmenés, netán székletürítési szokásaink megváltozása. A férgesség tünetei lehetnek még a viszketés, az álmatlanság, a hányás, az általános gyengeség, valamint ez ebből fakadó betegségérzet, de a rövidlátás sem kizárt, sőt, bizonyos féregfajták még a légutakban is képesek kárt tenni, ezzel együtt pedig ideiglenes asztmát vagy légzésproblémákat okozni.

Mivel számtalan bélféreg létezik a világon – más-más tüneteket okozva –, ezért a férgesség tünetei lehetnek az izmok vagy ízületek fájdalma, egyes férgek ugyanis ráakaszkodhatnak az izmokra vagy az ízületekre. A bélféreg ezzel szemben csak a belekben található meg és elsődleges célja, hogy eltompítsa a szervezet immunreakcióját, így az sokkal könnyebben kap majd el akár nagyon súlyos betegségeket is, legyen szó egyszerű megfázásról, influenzáról vagy tuberkulózisról. A Magyarországon megtalálható paraziták nagy többség esetén a tünetek ugyanakkor legtöbbször kimerülnek enyhe hasfájásban, fogyásban és hasmenésben.

Férgesség tünetei embereknél

A férgesség tünetei embereknél és állatoknál is hasonlónak tekinthetők, annyi különbséggel, hogy az állatok gyakran jobban megsínylik az efféle fertőzéseket. Míg ugyanis a  tünetek embereknél általában rögtön észrevehetők az előjelekből, addig az állatok esetében a fájdalmak és egyebek nem érzékelhetők, így a baj a legtöbb esetben már csak későn, a paraziták kialakulásával válik nyilvánvalóvá. A férgesség tünetei embereknél kezdetben akár semmiféle konkrét vagy súlyos tünettel nem járnak, a legtöbb esetben kimerülnek enyhe hasi panaszokban, hasmenésben, hányásban, ám ekkor a legtöbben még nem bélféregre, hanem egyszerű gyomorrontásra vagy vírusfertőzésre gyanakodnak.

A férgesség tünetei embereknél azonban egyre erőteljesebbé válnak egy idő után, így amikor már megváltoznak a székletürítési szokások, álmatlanság tör ránk vagy erősebb hasi fájdalmaink vannak, netán romlik a látás, légzésproblémáktól szenvedünk, akkor biztosak lehetünk a férgességben. Szerencsére a hazánkban megtalálható férgek általában nem terjesztenek súlyos kórokat, így gyógyításuk még végső stádium vagy teljes kialakulás esetén is kiválóan, mindemellett száz százalékosan kivitelezhető.