Fitymaszűkület tünetei

A fitymaszűkület tünetei közül a legáltalánosabb, hogy a hímvesszőn a fityma nem húzható hátra. Az esetek többségében ez egy veleszületett rendellenesség, de bizonyos esetekben lehet szerzett is, hiszen az élet bármelyik szakaszában kialakulhat. A fitymaszűkület tünetei általában azért jelentkeznek, mert a születéskor a fityma bőre még össze van tapadva a makkal, ami tehát újszülött korban normális esetben sem húzható hátra. Az általános tapasztalatok szerint a kisbabák jelentős részénél fél éves korban már részlegesen, egy éves korban pedig gyakran már teljesen hátrahúzható a fityma.

Ekkor még lehetnek kisebb-nagyobb letapadások, azok viszont egy éves kort követően általában a rendszeres tisztálkodást követően oldódnak, három éves korra pedig a gyermekek jelentős részénél már nem jelentkeznek a fitymaszűkület tünetei.

Beszélhetünk mindemellett szerzett fitymaszűkületről is, amelynek az első jelei általában az iskoláskor kezdetén jelentkeznek. A szerzett fitymaszűkület tünetei ekkor, hogy a korábban könnyedén hátrahúzható fityma hirtelen hegesedően beszűkül, amit egy mind a mai napig nem ismert bőrbetegség idézi elő, ami csak a fityma eltávolításával orvosolható.