Földimogyoró allergia tünetei

A földimogyoró allergia egy létező betegség, allergén reakciója pedig akkor jelentkezik, amikor a szervezet valamiért káros anyagként azonosítja a mogyorót. A földimogyoró allergia tünetei emberenként változnak, így lehetnek súlyosak és kevésbé súlyosak, de közös bennük, hogy már egészen kis mennyiségű mogyoró elfogyasztása is okozhat életveszélyes tüneteket.

A földimogyoró allergia tünetei ugyanakkor általában nagyon súlyosak, az elfogyasztást követően már percekkel jelentkezhetnek. Az enyhe tünetek közé az orrfolyás, a gyomorfájdalom, a bőrkiütés, a bizsergés, valamint az ajkak és a nyelv dagadása sorolható. Ennél azonban szinte csak súlyosabb reakciókat diagnosztizált az orvostudomány a múltban, így asztmás köhögést, légzészavart, hányást, hasmenést és így tovább.

A földimogyoró allergia tünetei kiválthatnak anafilaxiát is, ami életveszélyes allergén reakciónak tekinthető. Utóbbi leginkább a szédülésről, az eszméletvesztésről, a fulladásról, a szapora pulzusról, a torok és a nyelv duzzanatáról ismerhető fel. Ha a beteg nem kap azonnal orvosi segítséget, akkor az halálhoz is vezethet, teljesen mindegy, hogy a beteg mogyorót vagy csak mogyoró tartalmú készítményt fogyasztott.