Galandféreg tünetei

A galandféreg egy a világ minden táján megtalálható élősködő parazita, amely képes akár 10 méter hosszúra is kifejlődni, petéi pedig akár az izomba és az agyba is betokozódhatnak, ezért a galandféreg tünetei nagyon súlyosak is lehetnek. A galandférgesség okozója az egyszerű, úgynevezett simafejű galandféreg, valamint a horgasfejű galandféreg.

Amennyiben a parazita a vékonybélben élősködik, úgy a galandféreg tünetei szinte egyáltalán nem érzékelhetők. Ha viszont izmokba fészkeli magát a féreg, akkor az képes az adott izom duzzanatát és fájdalmát is előidézni.

A galandféreg tünetei a legsúlyosabbak akkor lehetnek, ha a parazita az agyba fészkeli be magát, ilyen esetekben a leggyakrabban epilepsziás tüneteket is előidézhet az élősködő. A betegséget székletből kimutatott petékkel vagy CT, netán röntgen vizsgálattal lehet kimutatni.

A kifejlett galandférgek elpusztítása úgynevezett niclosamiddal és praziquantellel történik, de külön gyógyszer van a betokozódott lárvák kipusztítására is. Hogy a galandférgességet megelőzzük, a legfontosabb, hogy a vágóhídra kerülő állatokat állatorvos ellenőrizze, illetőleg az otthon elkészített húsételek mindig alaposan meg legyenek főzve vagy sütve.