Gerincferdülés tünetei

A gerinc a koponyacsontot a medencével összekötő csontos oszlop, amely 33 csigolyából áll, amely a test mozgékonyságáról és masszívságáról egyaránt gondoskodik, így nem véletlen, ha könnyen deformálódik. Amennyiben a gerincoszlop elferdül, idővel a hát fájdalmaival is járhat, de a test fizikai terhelhetőségét is igencsak negatívan befolyásolja.

Gerincferdülésnek hívjuk a gerincoszlop oldalirányú görbületét, amelynek következtében a gerinc hátulnézetből egy enyhe S alakot vesz fel. A gerincferdülés tünetei általában már a ferdülés előtt megvannak, de beszélhetünk veleszületett rendellenességről vagy az alsó végtagok egyenlőtlen hosszúságának eredményéről is, de az orvostudomány megkülönböztet idiopathiás gerincferdülést is, amelynek kiváltó okai egyelőre ismeretlenek. Az efféle gerincferdülés – a rossz testtartással ellentétben – már nem korrigálható utólag.

A gerincferdülés tünetei közül a leggyakoribb a hátfájás és a zsibbadás, ami gyakran a sok üléstől is előjöhet. A gerincferdülés tünetei lehetnek még általában a gerinc S alakú görbülete, a fizikai terhelhetőség csökkenése, valamint az egyik váll vagy a csípő magasabban történő elhelyezkedése.