Glutén allergia tünetei

A lisztérzékenység, avagy más néven glutén allergia tünetei a legtöbb ételallergiához hasonlatos előjelekkel járnak együtt. A betegség kiváltója a gabonafélékben megtalálható glutén egy alkoholban feloldható komponense, a gliadin. A glutén érzékenység tünetei általában nem súlyosak, de amennyiben nem ismerjük fel és hosszú távon fennáll, akár halálos betegségek szövődményei is kialakulhatnak.

A glutén allergia tünetei közül a legáltalánosabb a nagy mennyiségű, rendkívül laza széklet, a hasmenés, állandó puffadás és a hirtelen fogyás, de a vérszegénység, a gyengeség és a fáradtság is ide sorolható. Gyermekkorban a glutén allergia tünetei közül a legárulkodóbb az alacsony testmagasság, a növekedés elmaradása, amennyiben viszont felnőtt korban jelentkezik, úgy az erősen viszkető kiütések, a hibás mozgáskoordináció, valamint az idegbántalmak is ide sorolhatók.

A glutén allergia tünetei lehetnek még továbbá a pikkelysömör kialakulása, a foltokban történő kopaszodás, valamint a májenzimet ismeretlen eredetű hirtelen megemelkedése. A lisztérzékenységgel könnyedén együtt lehet élni, de a tünetek megtapasztalásával mindenképpen fel kell keresni egy kezelőorvost.