Gyógyszerallergia tünetei

A gyógyszerallergia akkor fordul elő, amikor a szervezet immunrendszere túlzott reakciót vált ki egy vagy több gyógyszerre. A gyógyszerallergia kialakulásának okai összetettek, és nem mindig egyértelműek. Néhány lehetséges ok és kockázati tényező:

  1. Immunrendszer túlzott reakciója: Az immunrendszer feladata a szervezet védelme a kórokozók ellen, de néha túlzott reakciót vált ki ártalmatlan anyagok, például gyógyszerek esetében is. A gyógyszerallergiában az immunrendszer tévesen az adott gyógyszerre mint „idegen” anyagra reagál, és a reakció során allergiás tüneteket vált ki.
  2. Genetikai hajlam: A genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a gyógyszerallergia kialakulásában. Ha a családban már előfordult allergiás reakciók, növelheti az egyén kockázatát.
  3. Előző allergiás reakciók: Ha valaki már korábban átesett egy adott gyógyszerrel kapcsolatos allergiás reakción, növelheti az esélyét, hogy további allergiás reakciókat tapasztaljon más gyógyszerekre is.
  4. Az immunrendszer érzékenysége: Az immunrendszer érzékenysége változó lehet egyénenként. Bizonyos egyének immunrendszere érzékenyebb lehet bizonyos gyógyszerekre, és könnyebben vált ki allergiás reakciókat.
  5. Gyógyszerkeménység: A gyógyszerkeménység (drug hypersensitivity) egy olyan reakció, amelyben a szervezet immunrendszere az adott gyógyszerre válaszol. Ez nem mindig azonos a hagyományos allergiás reakcióval, de hasonló tüneteket okozhat.

Nem minden negatív gyógyszerreakció allergia. Néhány esetben a mellékhatások vagy intolerancia okozhatja a tüneteket, amelyek nem immunológiai eredetűek. Az allergiás reakciók tünetei változatosak lehetnek, beleértve a bőrkiütéseket, viszketést, orrdugulást, köhögést, fulladást, duzzanatot vagy akár súlyos anafilaxiás reakciókat is. Fontos, hogy bármilyen gyanús tünet esetén azonnal konzultáljon az orvosával. A gyógyszerallergia megfelelő diagnózisa és kezelése kiemelten fontos a személyes egészség védelme érdekében.

A gyógyszerallergia egy nem túl általános allergiafajta, de a modern világnak köszönhetően a jövőben egyre többen lesznek allergiások a gyógyszerek szintetikus anyagaira. A legismertebb allergiát okozó gyógyszerként jelenleg a penicillint tartjuk számon, de az antibiotikumok is rengeteg káros hatással járnak, akárcsak a barbiturátok, az inzulin, a jód vagy éppen a különféle antikonvulzív szerek. A gyógyszerallergia tünetei a legtöbb esetben a gyógyszer lenyelését követően néhány perccel már jelentkeznek – ahogy bekerülnek a véráramba –, és általában kiemelten súlyosak.

A gyógyszerallergia tünetei emberenként és gyógyszerenként változnak, de igencsak általánosnak tekinthető a csalánkiütés, a bőrpír, a bőr, illetőleg a szem viszketegsége, súlyosabb esetekben pedig zavartság, valamint ajak- és torokduzzanat is, amelyek légzési nehézségeket és akár sokkot is okozhatnak a páciens számára.

A gyógyszerallergiát általában szintén gyógyszerekkel enyhítik, a legtöbb esetben szteroid, adrenalin vagy antihisztamin adagolásával. A gyógyszerallergia kivizsgálása egy rendkívül nehéz feladat, éppen ezért mindig az ebben jártas szakemberhez forduljunk segítségért, ha a fenti tüneteket tapasztaljuk.

A gyógyszerallergiáról dr. Szegedi Andrea beszél