Gyógyszerallergia tünetei

A gyógyszerallergia egy nem túl általános allergiafajta, de a modern világnak köszönhetően a jövőben egyre többen lesznek allergiások a gyógyszerek szintetikus anyagaira. A legismertebb allergiát okozó gyógyszerként jelenleg a penicillint tartjuk számon, de az antibiotikumok is rengeteg káros hatással járnak, akárcsak a barbiturátok, az inzulin, a jód vagy éppen a különféle antikonvulzív szerek. A gyógyszerallergia tünetei a legtöbb esetben a gyógyszer lenyelését követően néhány perccel már jelentkeznek – ahogy bekerülnek a véráramba –, és általában kiemelten súlyosak.

A gyógyszerallergia tünetei emberenként és gyógyszerenként változnak, de igencsak általánosnak tekinthető a csalánkiütés, a bőrpír, a bőr, illetőleg a szem viszketegsége, súlyosabb esetekben pedig zavartság, valamint ajak- és torokduzzanat is, amelyek légzési nehézségeket és akár sokkot is okozhatnak a páciens számára.

A gyógyszerallergiát általában szintén gyógyszerekkel enyhítik, a legtöbb esetben szteroid, adrenalin vagy antihisztamin adagolásával. A gyógyszerallergia kivizsgálása egy rendkívül nehéz feladat, éppen ezért mindig az ebben jártas szakemberhez forduljunk segítségért, ha a fenti tüneteket tapasztaljuk.

A gyógyszerallergiáról dr. Szegedi Andrea beszél