Gyomorfertőzés tünetei

A gyomrot érintő betegségek közül egyértelműen a gyomorfertőzés az egyik legsúlyosabb fertőzésfajta, amelyet nagyon sokan csak gyomorrontásnak definiálnak, de míg azt általában az élelmiszerek összetevőinek a keveredése okozza, addig a gyomorfertőzést mindig valamilyen baktérium vagy vírus, amit például valamilyen fertőzött étel képes terjeszteni. A gyomorfertőzés tüneteit kiváltó fertőzések kiváltói így minden esetben valamilyen ételfertőzés áll, amely gyomorfertőzést okoz.

A gyomorfertőzés tünetei kezdetben nagyon általánosak, szimpla gyomorrontásra utalnak. Ezek a hasmenés, a teltségérzet, a gyomor nyomásának érzete vagy éppen a rossz szájíz. Később aztán a gyomorfertőzés tünetei súlyosabbak lesznek, az étvágytalanság mellé szédülés és láz társul, a széklet pedig egyre vizenyősebb, egyre színtelenebb lesz, esetenként akár véres is lehet – ez baktériumfüggő –, ebben az esetben mindig valamiféle gyomorfertőzésre kell gyanakodnunk.

Ez azonnali orvosi beavatkozást igényel – többségében gyógyszerekkel gyógyítható –, hogy minél előbb, még a vérszegénységi állapot beállta előtt visszaálljon a gyomor normális bélflórája, ami csak megfelelő kísérő diétával együtt érhető el.

Címkék: , ,