Gyomorhurut tünetei

Gyomorhurut esetén megkülönböztethetünk akut és idült gastritist, amelyek a betegség hasonlóságától függetlenül is különféle tüneteket produkálnak. Az akut gyomorhurut tünetei nagyon enyhék, alig észrevehetők, de vannak olyan esetek is, amikor a halálos végkifejlet sem kizárható. Az akut gyomorhurut azonban többnyire mindig tünetmentes, a panaszok nagyon általánosak, így étvágytalanság, szédülés, hányás, gyomorfájdalom.

Természetesen vannak súlyosabb esetek is, így a gyomorhurut tünetei lehetnek kávézaccszerű hányadék vagy vértől fekete széklet is. A gyomorhurutot kiváltó tényezők kezdetben a nyálkahártya vérbőségét okozzák, kezelés nélkül pedig ezekből alakul ki a vérzés, ami nem feltétlenül áll egyenes arányosságban a helyzet súlyosságával.

Az idült gyomorhurut tünetei szintén elhanyagolhatók a kezdeti stádiumban és csak nagyon kevés olyan tünetet okoz, aminek köszönhetően összefüggésbe hozhatjuk a huruttal. Ilyen tünetek a hányás, a hányinger vagy a hasi fájdalom. Az idült gyomorhurut esetén kialakul a mirigyállomány pusztulása, amelynek köszönhetően a betegségnek nagy szerepe van a gyomorfekély vagy a gyomorrák kialakulásában.