Gyomorrák tünetei

A legtöbb daganatos megbetegedéssel egyetemben a kezdeti stádiumban a gyomorrák sem produkál egyértelmű tüneteket, sőt, a legtöbb esetben már csak szövődményeiről ismerhető fel, de azért így is vannak árulkodó jelek, amelyekre érdemes odafigyelni. A gyomorrák tünetei ugyanis a kezdetben kimerül bizonytalan eredetű hasi fájdalomban, hányingerben vagy gyomorégésben. Ha ezek a tünetek hosszabb ideig fennmaradnak, akkor van ok az aggodalomra, de természetesen még ilyenkor sem kell kétségbe esni, hiszen a tünetek egyéb más – lényegesen enyhébb – betegségekre is utalhatnak.

Mivel a gyomorrák kezdetben szinte teljesen tünetmentes, az enyhe előjeleknek pedig nem tulajdonítanak kiemelt figyelmet, ezért érdemes egy átfogó tüneti együttest megismerni ahhoz, hogy mikor is gyanakodhatunk gyomorrákra. A fentebb említett emésztési zavarok, a hasi fájdalom, a hányás és hányinger tehát a kezdő tünetek, ezeket pedig gyomorégés, hányás, étkezés utáni állandó felfújódás, hasmenés, székrekedés, étvágytalanság, általános gyengeség, betegségérzet, levertség, sápadtság és fáradékonyság kísérheti.

A baj általában akkor következik be, ha ezeket véres széklet vagy véres hányás követ, ekkor egy percig se halogassuk kezelőorvosunk felkeresését.