Gyomorvérzés tünetei

A gyomorvérzés tünetei a legtöbb esetben nem járnak azonnali látható eredménnyel, a kisebb szivárgásokat hosszú időn keresztül nem is lehet észrevenni, de komolyabb odafigyeléssel már a kezdeti stádiumban is ki lehet szűrni a rendkívül súlyos problémákhoz vezethető gyomorvérzést. A gyomorvérzés tünetei általában megegyeznek a gyomorfekély tüneteivel, annyi különbséggel, hogy itt a hasi fájdalmak állandóak és evéssel sem enyhíthetők.

A gyomorvérzés tünetei közül a legkorábbi előjel – a szokásos hasfájás és puffadás mellett – a széklet elszíneződése, amelyben még szivárgásos állapotban előbb csak fekete csíkok vagy részek jelenhetnek meg, majd később a gyomorvérzés súlyosbodásával a teljes széklet feketévé válik. A legtöbben ezt veszi észre és ekkor fordulnak orvoshoz, de ez azt is jelenti egyben, hogy a betegség már rendkívül előrehaladott állapotban van.

A gyomorvérzés tünetei közé sorolhatók még a vérhányás is, ami vagy friss, piros vért vagy kávézacchoz hasonló fekete anyagot jelent. A gyomorvérzés – a szivárgás súlyosságától – a legtöbb esetben már korai stádiumban is vérszegénységet okoz, emiatt pedig általános fáradtság, levertség és étvágytalanság is jelentkezhet.