Hangszálgyulladás tünetei

A hangszálgyulladás tünetei általában nagyon könnyedén felismerhetők, egyértelmű, a legtöbb esetben ártalmatlan és maguktól gyógyuló panaszokkal járnak. A legáltalánosabb tünet, hogy az ember elveszíti a hangját, ami nem csak egy ideig tartó teljes némasággal, hanem akár részleges némasággal is járhat, attól függően, hogy milyen mértékű a gyulladás. Mivel mégis csak egy gyulladásos megbetegedésről van szó, a hangszálgyulladás tünetei lehetnek még a torokfájás, de gyakran inkább a gégefájdalom, ami mellé száraz, gyakran ismétlődő és fulladásos köhögés társul, ami további fájdalmakkal jár.

A tünetek könnyedén enyhíthetőek, a leghatékonyabb módszer, ha a beteg pihenteti a hangját, így egyáltalán nem beszél és nem erőlteti a hangszálait, azok ugyanis nyugalmi helyzetben gyógyulnak a leghatékonyabban. Szintén a hangszálgyulladás tüneteinek enyhítésére szolgál, ha kerüljük a nagyon forró vagy nagyon hideg ételek-italok fogyasztását, de a fűszeres ételektől is érdemes búcsút mondani.

A kísérő tünetként fellépő köhögést minden esetben csillapítani kell, a köhögés ugyanis szintén rezgeti a hangszálakat, ami csak árt a gyulladásnak.  Fontos: sokszor egy gennyes orrmelléküreg-gyulladás lehet a gégegyulladás kiváltó oka.