Hasnyálmirigy daganat tünetei

A hasnyálmirigy daganat tünetei a nagyon korai időszakban még alig vagy egyáltalán nem ismerhetők fel, éppen emiatt az egyik legalattomosabb ráktípusként tartják számon, konkrét panaszokat ugyanis a legtöbbször csak akkor okoz, ha már előrehaladott stádiumba jutott a betegség.

A daganat tünetei közül a leginkább egyértelmű első ízben a nagyfokú étvágyveszteség, vele együtt a lesoványodás, az állandó hányinger és a hasmenés, tehát tipikusan olyan tünetek, amelyek egyéb más daganattípusok esetében is kialakulnak, érzékelhetők, így megjelenésükkel együtt semmiféle jel nem utal arra, hogy a páciensnek hasnyálmirigy daganata van.

A későbbi stádiumokban is rendkívül eltérőek. A legtöbb hasnyálmirigyrák a szerv feji részéből alakul ki, ezek általában azzal árulják el magukat, hogy elzárják a hasnyálmirigy kivezető csövét és az epevezetéket, a hasnyálmirigy daganat tünetei tehát ekkor a sárgaság, az emésztési zavarok, illetőleg a vékonybélben tapasztalható hasnyálmirigynedv és epe hiánya. A hasnyálmirigy más részeiből kiinduló daganatok nem okoznak elzáródást, így felismerésük is rendkívül nehéz, a tünetek ugyanis egyszerű – hátba kisugárzó – hasi görcsök.

A hasnyálmirigyrák tünetei elhelyezkedéstől függően változhatnak. A panaszokra nagy általánosságban jellemző, hogy a korai stádiumban semmiféle komolyabb veszélyre nem utalnak, viszont későbbi stádiumban, amikor már a betegség is nehezebben gyógyítható, igen. A hasnyálmirigyrák tünetei nagy általánosságban és elhelyezkedéstől függetlenül az étvágytalanság megjelenése, a hirtelen súlyvesztés, a gyors fizikai leromlás, ezek azonban gyakran már csak szintén a későbbi stádiumokban jelentkeznek, a kezdetben ugyanis ez a daganattípus nem okoz konkrét panaszokat.

Jellemző a gyors terjedés és lefolyás, hiszen a nyirokrendszer segítségével könnyen átterjed a közeli nyirokcsomókra, a belsős szervek közelsége pedig az áttétek képződésének is kedvez. Szintén korán bekövetkezik a rákos sejtek vérbe kerülése, ezáltal a távoli szervekbe történő eljutásuk is.

A hasnyálmirigyrák tünetei akkor egyértelműek, ha a daganat a szerv feji részében alakul ki, ekkor ugyanis elzárja az epevezetéket és képes sárgaságot okozni, aminek köszönhetően még viszonylag gyorsan felismerhető a probléma, ellentétben a hasnyálmirigy más részein kialakuló daganatokkal, amelyek még késői stádiumban is csak alig okoznak tüneteket.