Hepatitis c tünetei

Az akut májgyulladás, vagyis a hepatitis c tünetei közül a legelsők minden esetben a hányás, az étvágytalanság, a fejfájás, a fáradtság és a végtagfájdalmak lesznek. A betegség így kezdődik, majd később olyan kísérő tünetek is társulnak mellé, mint a sárgaság, amikor a szem fehérjéje és a bőr maga is besárgul, a vizelet pedig sötét sárga, a széklet világosabb színű lesz.

A hepatitis c tünetei gyakran nehezen észlelhetők a kezdet időben, van, amikor a betegség enyhe lefolyású, és magától képes meggyógyulni úgy, hogy a páciens vírusmentes lesz és szövődményektől sem kell tartania.

Utóbbi azonban csak az esetek kis százalékában igaz, a hepatitis c tünetei ugyanis a csillapodást követően nagyjából fél évvel újból kiújulhatnak, így a fertőzést követően krónikus májgyulladás alakul ki, ami már egy sokkal veszélyesebb változata a májgyulladásnak.

A krónikus hepatitis c tünetei sokkal súlyosabbak, bőrviszketéssel, ízületi fájdalmakkal, érgyulladással járhatnak, amit később májzsugor, a máj működésének lassú, fokozatos megszűnésével lehet számolni, végérvényben pedig májrák is kialakulhat. A hepatitis c esetében is mérvadó az idejében történő felfedezés, ebben az esetben ugyanis a betegség kitűnően orvosolható.