Heregyulladás tünetei

A heregyulladás tünetei önmagukban csak nagyon ritkán jelentkeznek, a here gyulladásos megbetegedései ugyanis a legtöbb esetben valami komolyabb betegség tünete, semmint önálló betegség, ami ettől még jelentkezik panaszokkal, kezelése pedig elengedhetetlen. A tünetek a legtöbb esetben csak az egyik herén jelentkeznek és rendszerint valamiféle baktérium vagy vírusfertőzéshez köthető következmények. A leggyakoribb kiváltó okként a nemi betegségeket – főleg a gonorrhoeát – vagy a mumpszot jelöli meg az orvostudomány.

A heregyulladás tünetei elég egyértelműek, hiszen a herezacskó és a here vagy a lágyéki terület is megduzzad a gyulladás hatására, a beteg here pedig komoly fájdalommal és nehézségérzettel jár együtt. A heregyulladás tünetei lehetnek még, ha vizeléskor vagy ejakulációkor fájdalom tapasztalható a herében vagy a hímvesszőben, de a láz és a váladékozás is a betegségre utalhat.

A heregyulladás könnyedén kezelhető, fontos azonban esetében, hogy azonnal forduljunk vele orvoshoz, aki kizárhatja a súlyosabb háttérbetegségeket egy egyszerű vizelet- vagy vérvizsgálattal, bakteriális fertőzés esetén pedig antibiotikummal könnyedén kezelhető.