Hólyagsérv tünetei

A hólyagsérv (inguinális hernia) akkor fordul elő, amikor a belső szervek (általában a belek) kibújnak vagy kidudorodnak az izomszöveten vagy a kötőszöveten keresztül a hasüregen kívülre. A hólyagsérv okai változatosak lehetnek, és a következő tényezők hozzájárulhatnak a kialakulásához:

  1. Gyenge izomszövet: Az inguinalis hernia leggyakrabban azért alakul ki, mert a hasi izomszövet és a kötőszövet gyenge vagy sérült. Ez a gyengeség lehet veleszületett, vagy kialakulhat az élet során, például súlyemelés, gyakori köhögés vagy másfajta stressz hatására.
  2. Súlyemelés: A túlzott súlyemelés vagy rossz technika használata olyan nyomást gyakorolhat a hasi izomszövetre, amely növeli a hólyagsérv kialakulásának kockázatát.
  3. Krónikus köhögés: Hosszabb ideig fennálló, erős köhögés, például krónikus hörghurut vagy dohányzás következtében, szintén fokozhatja a hólyagsérv kialakulásának veszélyét.
  4. Terhesség: A terhesség alatt a hasi izomszövet megnyúlhat és gyengülhet, ami növelheti a hólyagsérv kialakulásának kockázatát.
  5. Öröklődés: A hajlam a hólyagsérv kialakulására öröklődhet. Ha a családban már előfordult hólyagsérv, akkor növekedhet a hajlam a betegségre.
  6. Kor: Az idő előrehaladtával a kötőszövet és az izomszövet természetes öregedése is hozzájárulhat a hólyagsérv kialakulásához.

A hólyagsérv tünetei közé tartozhat a kiemelkedés vagy kidudorodás a hasi területen, fájdalom vagy kellemetlenség a kidudorodó területen, különösen súlyemelés vagy erőlködés során. Ha valaki hólyagsérvre gyanakszik, fontos, hogy orvoshoz forduljon a diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében. A hólyagsérv műtéti kezelésre is szorulhat a komplikációk elkerülése érdekében.

A cystocele vagy hólyagsérv tünetei elsősorban a hölgyeket érintő betegség, amelynek esetében a hüvelyfal, illetőleg a rajta elhelyezkedő húgyhólyag közötti kötőszövet kitágul vagy valamilyen oknál fogva megsérül. A betegség könnyen diagnosztizálható, főleg azért, mert a hólyagsérv tünetei közül a legáltalánosabbnak a fájdalom tekinthető, amely teljesen általánosan, vizeletürítéskor vagy szexuális aktus során is felléphet.

A hólyagsérv tünetei lehetnek még a hüvelyben könnyedén kitapintható duzzanat, az idegentest érzete, amely hosszú állást követően erősödhet, de előrehaladott állapotban már a hüvelybemenet előtt is megjelenhet, fekvő testhelyzetben pedig eltűnhet. A páciensek éppen ezért szoktak arról beszámolni, hogy olyan érzésük van, mint egy tojáson ülnének.

A hólyagsérv tünetei egyértelműsíthetők abban az esetben is, ha lehajolásnál, köhögésnél vagy emelésnél kellemetlen, feszítő érzés érkezik a hüvely felől, illetőleg, ha vizeletürítés után is megmarad az inger. A hólyagsérv meglétére utalhat még továbbá húgyúti fertőzések egyre gyakoribb kiújulása, valamint a gyakori vizelési inger, ami gyakran akár a vizelet elcsöppenésével is együtt járhat.