Húgyúti fertőzés tünetei

A húgyúti fertőzés tünetei a legtöbb esetben helyi jellegűnek tekinthetők, ez elsősorban attól is függ, hogy a fertőzés az alsó vagy a felső húgy utakat érinti-e. A húgyúti fertőzés tünetei közül a leggyakoribbnak a nehézkes, gyakorta kifejezetten fájdalmas vizelés tekinthető, amely nem csak megsűrűsödik az átlagoshoz mérten, hanem csípő, gyakran szúró érzéssel jár együtt.

Ha a fertőzés gyerekkorban fordul elő, akkor kísérheti hőemelkedés is a tüneteket, de olyan általános panaszok is elfordulhatnak ekkor – és gyakran később is –, mint az étvágytalanság, az általános gyengeség vagy a fáradtság, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a fertőzés megviseli a fiatal szervezetet.

A húgyúti fertőzés tünetei csecsemőkorban még nehezebben érzékelhetők, hiszen a gyermekek ebben a korban még nem tudják megfogalmazni bajaikat. Ilyenkor indokolatlan sírás, nyűgösség, általános rosszkedv, illetőleg a vizelet a normálistól eltérő sötét színe és kellemetlen, gyakran erős szaga utalhat húgyúti fertőzésre. Felnőttkorban, a súlyosabb esetekben a húgyúti fertőzés jele lehet még a véres vizelet is, amitől nem kell megijedni, de érdemes azonnal orvoshoz fordulni, így egy-két nap alatt enyhülnek a tünetek és a probléma teljesen megoldódik.