Hüvelygomba tünetei

A hüvelygomba a női hüvely gombás fertőzését jelöli, amely gyakran nem csak vissza-visszatérő, hanem egyben rendkívül kellemetlen panaszokkal jár, amely alapjaiban kihat a páciens általános közérzetére. A hüvelygomba tünetei közül a legáltalánosabb, leggyakoribb és legjellegzetesebb panasz a hüvely környékén jelentkező hirtelen viszketegség, ami később kellemetlen dörzsölő érzéssel, bőrpirossággal és égéssel párosulhat.

Ha ez a tünet egyedül jelentkezik, nem kell rögtön hüvelygombára gyanakodni, hiszen menstruáció alatt vagy irritációt okozó mosószer alkalmazásával is jelentkezhet viszketés vagy bőrpír.

A betegségben akkor lehetünk biztosa, ha a hüvelygomba tünetei között megjelenik a hüvelyből rendszeresen előtűnő sűrű, fehér, gyakran túrós, leginkább az aludttejhez hasonló szagtalan hüvelyváladék, amelynek mennyisége és állaga is változhat. A váladék azon túl, hogy kellemetlen, további panaszokat nem okoz, de amennyiben viszketéssel együtt tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz. A hüvelygomba tünetei lehetnek még teljesen általánosak is, így például kellemetlen érzés a hüvelyben, közösülés közben érzett fájdalom, nehézség vagy vizelési panaszok.