Hüvelygomba tünetei

A hüvelygomba (vaginális candidiasis) a Candida albicans nevű élesztőgomba okozta fertőzés, és a következő tényezők játszhatnak szerepet a hüvelygomba kialakulásában:

  1. Candida albicans túlszaporodása: A hüvely normális állapotában is megtalálható a Candida albicans, de bizonyos körülmények között (pl. antibiotikumok szedése, immunrendszer gyengülése) ez a gomba túlszaporodhat, és fertőzést okozhat.
  2. Antibiotikumok: Az antibiotikumok elpusztíthatják a hüvelyben és más testrészekben lévő hasznos baktériumokat, amelyek normál esetben ellenállnak a Candida albicans túlzott szaporodásának. Ez hajlamosíthat a gombák elszaporodására és a hüvelygomba kialakulására.
  3. Immunrendszer gyengülése: Az immunrendszer csökkenése vagy károsodása, például az AIDS, a cukorbetegség vagy a kemoterápia miatt, növelheti a hüvelygomba kialakulásának kockázatát.
  4. Terhesség: A terhesség alatt a hormonális változások hajlamosíthatnak a hüvelygomba kialakulására.
  5. Szteroidok és immunszuppresszánsok: A szteroidok és egyes immunszuppresszánsok, például a kortikoszteroidok, csökkenthetik az immunrendszer hatékonyságát, ezáltal növelve a hüvelygomba kockázatát.
  6. Hormonális változások: A hormonális változások, például a menstruáció vagy a menopauza, hajlamosíthatnak a hüvelygomba kialakulására.
  7. Magas vércukorszint: A cukorbetegség vagy magas vércukorszint is növelheti a hüvelygomba kockázatát, mivel a Candida albicans a cukrot táplálékként használja.
  8. Szexuális tevékenység: A szexuális aktivitás nem közvetlenül okozza a hüvelygombát, de növelheti a kockázatát, különösen, ha a partner fertőzött.

A hüvelygomba tünetei közé tartozhat a viszketés, égő érzés, fájdalom, duzzanat és fehér, túrószerű kisülés. A kezelés általában antimikotikus gyógyszerek alkalmazását jelenti, amelyek elérhetők krémek, kúpok vagy tabletták formájában. Ha valaki gyanúsítja, hogy hüvelygombája van, fontos, hogy szakemberrel konzultáljon a helyes diagnózis és kezelés érdekében.

A hüvelygomba a női hüvely gombás fertőzését jelöli, amely gyakran nem csak vissza-visszatérő, hanem egyben rendkívül kellemetlen panaszokkal jár, amely alapjaiban kihat a páciens általános közérzetére. A hüvelygomba tünetei közül a legáltalánosabb, leggyakoribb és legjellegzetesebb panasz a hüvely környékén jelentkező hirtelen viszketegség, ami később kellemetlen dörzsölő érzéssel, bőrpirossággal és égéssel párosulhat.

Ha ez a tünet egyedül jelentkezik, nem kell rögtön hüvelygombára gyanakodni, hiszen menstruáció alatt vagy irritációt okozó mosószer alkalmazásával is jelentkezhet viszketés vagy bőrpír.

A betegségben akkor lehetünk biztosa, ha a hüvelygomba tünetei között megjelenik a hüvelyből rendszeresen előtűnő sűrű, fehér, gyakran túrós, leginkább az aludttejhez hasonló szagtalan hüvelyváladék, amelynek mennyisége és állaga is változhat. A váladék azon túl, hogy kellemetlen, további panaszokat nem okoz, de amennyiben viszketéssel együtt tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz. A hüvelygomba tünetei lehetnek még teljesen általánosak is, így például kellemetlen érzés a hüvelyben, közösülés közben érzett fájdalom, nehézség vagy vizelési panaszok.