Ínhüvelygyulladás tünetei

Az ínhüvelygyulladás tünetei nagyon könnyedén és egyszerűen diagnosztizálhatók, hiszen az általános fájdalom mellett minden esetben jellegzetes panaszokkal is társul a gyulladt ín, amely esetében megkülönböztethetünk fibrines és gennyes ínhüvelygyulladást, amelyeknek tünetei sajátosak és gyakran igencsak fájdalmasak is egyben.

A fibrines ínhüvelygyulladás tünetei közül a legárulkodóbb az, ha az ínhüvelygyulladás feltételezett helyén spontán fájdalom érezhető, az inakhoz kötődő testrészek pedig, legyen szó az ujjakról vagy akár az egész kézfejről, mozgásra nagy fájdalmat produkálnak, a beteg pedig csak nagy fájdalom árán képes csak használni a kezét. Az ínhüvelygyulladás területe ilyenkor érzékeny a nyomásra, tapintásra duzzadt és meleg, az ujjak és a kézfej mozgatásához pedig a gyulladás helyén sercegő, leginkább a hó ropogásához hasonlítható, dörzsölő érzés társul.

A gennyes ínhüvelygyulladás tünetei általában egyik pillanatról a másikra, nagyon hirtelen jelennek meg, igencsak erős, spontán fájdalom kíséretében, valamint nyomásra jelentkező érzékenységgel. A gyulladás helye ilyenkor gyakran elszíneződik – piros lesz – és rendkívül meleg tapintásúvá válik. Gennyes ínhüvelygyulladás esetében a tünetek hirtelen jelennek meg. Meglehetősen erős, spontán jellegű fájdalommal, valamint nyomásra jelentkező érzékenységgel jár. A gyulladt ujj duzzadt, gyakran elszíneződött (piros) és meleg tapintású. Előfordulhat magas láz, gyengeség, de még a nyirokér gyulladása is.

A tünetek közt gyakran láz is szerepelhet, a gyulladt terület pedig forró lehet. Ez már arra utal, hogy a panaszok hátterében fertőzéses gyulladás áll.