Isiász tünetei

Az ülőideg-zsába, vagy más néven isiász tünetei közül a legnyilvánvalóbb a deréktáji fájdalom, amely a legtöbb esetben valamelyik alsó végtag irányába sugárzik és az orvos enyhe ütögetéssel – az ideget eltalálva – könnyen kitapinthatja. Az isiász leggyakoribb tünetei még a fájdalom mellett az érzéskiesés és a mozgászavar, amely az ülőideg mentén végigfutva testünk bármelyik részén előfordulhat, de kiemelten gyakori a térd és a derék között, illetőleg a vádli külső felszínén, a belső bokánál, a negyedik és az ötödik lábujj között, illetőleg a talpfelszínen.

Az isiász tünetei között megkülönböztethetünk egy speciális panaszt is, ami a Lasegue-tünet nevet kapta. Ezen belül a hanyattfekvő beteg, amikor kinyújtja a lábát, majd megemeli a fájdalmas testrészt, az érintett oldalon a mozgás félúton egyszerűen elakad. Az isiász tünetei esetében egyébiránt a fájdalom igencsak sokféle lehet.

Beszélhetünk egészen enyhe, egyszerű rossz érzésről, de égő, gyakran kínzó gyötrelemmel járó fájdalomról is. A fájdalom minden esetben csak nagyon lassan kezdődik, majd fokozatosan egyre erősebbé válik. Az isiász felismerésében segít még, hogy köhögés, tüsszentés vagy erőlködés hatására a fájdalom felerősödik.