Izomhúzódás tünetei

Az izomhúzódás tünetei a legtöbb esetben teljességgel megegyeznek az izomszakadáskor tapasztalható panaszokkal. Az izomhúzódás esetében az történik, hogy az izmokat a csontokhoz kapcsoló ínak a mozgás, a túlerőltetés vagy egy rossz mozdulat hatására megnyúlnak, meghúzódnak – izomszakadás esetén szakadnak –, így elveszítik rugalmasságukat, ezért nem képesek visszatérni eredeti állapotukba.

A sérülést általában súlyossága szerint szokás osztályozni. Elsőfokú sérülésnél az izomhúzódás tünetei viszonylag enyhék, ekkor csak néhány izomrost sérült meg. Másodfokú esetében az izmot jelentős károk érték, a harmadfokú esetében pedig az izom már teljesen elszakadt, ilyenkor már nem húzódásról beszélünk.

Az izomhúzódás tünetei közül a legáltalánosabbak a fájdalom mellett a duzzanat, a kérdéses terület nyomásra való érzékenysége, illetőleg a meghúzódott terület körüli görcsök. Bizonyos különleges esetekben vérömleny is keletkezhet a sérülés helyén, ám ez leginkább az izomszakadásra jellemző. A sérülést minden esetben pihentetni kell, a legtöbb esetben jegeléssel és nyugalommal a szükséges idő kivárásával magától meggyógyul, de van, amikor csak műtétileg tudják megoldani a korrekciót.