Izomszakadás tünetei

Az izomszakadás tünetei alapjaiban szinte teljesen megegyeznek a sima izomhúzódással, de míg húzódáskor az izmok és a csontok közötti inak egyszerűen megnyúlnak és képtelenek visszaállni eredeti állapotukba, addig izomszakadás esetében ezek az inak teljesen el is szakadnak, ami az izomsérülések legsúlyosabb faktorába helyezi a sérülést. Az izomszakadás első két osztálya ugyanis még inkább csak izomhúzódásnak tekinthető, a harmadik fokozat azonban már a szakadás, amit a legtöbb esetben csak műtéti eljárással lehet helyrehozni.

Az izomszakadás tünetei minden esetben rendkívül súlyosak, de még inkább fájdalmasak, jellemző rá, hogy a kérdéses helyen égető, szúró fájdalom jelentkezik szinte rögtön az izomszakadást követően, amit aztán vérömleny és bevérzett duzzanat követ.

Az izomszakadás tünetei lehetnek még az érintett terület nyomásra való érzékenysége, illetőleg az izomszakadás körül görcs. Bizonyos esetekben – a hirtelen eldeformálódó testrész miatt – az izomszakadás tünetei közé sorolható a sokk is, illetőleg a kérdéses testrész mozgáskoordinációs problémái. Az izomszakadás gyógyulása rendkívül időigényes, de kellő türelemmel és pihenéssel teljes lehet a regeneráció.