Klimax tünetei

A klimax tünetei a legtöbb változókorba lépett nő és férfi esetében egyértelműen kimutathatók, hiszen teljesen általános, együttesen mégis jellemző panaszokat okoznak. Léteznek olyan szerencsés páciensek, akik a változó korba lépve nem produkálnak tüneteket, de vannak, akik rendkívül szenvednek a klimax bántalmaitól.

Fontos, hogy a fogalom tisztázása során tudatosítsuk magunkban, hogy a klimax kifejezést gyűjtőfogalomként alkalmazzuk, de leginkább a férfiak változó kori hajlamára utal, a nők esetében ugyan menopauzáról beszélünk, éppen emiatt a klimax tünetei lényegesen másabbak, mint a menopauza esetében.

A férfiakat érintő klimax tünetei ugyanis a legtöbb esetben az idegrendszeri labilitás, a hirtelen ingerlékenység és stresszes állapot jelentkezése, amelyek általában egyik napról a másikra jelentkeznek a pácienseknél. Ezzel egy időben a szexuális élet zavara, szexuális panaszok, erekciós problémák, gyakori hőhullámok, rosszullétek, vérnyomászavarok, fejfájás, frontérzékenység, általános végtagfájdalmak és éjszakai izzadás is feltűnhet a klimax tünetei között. Ezek együttes jelentkezése biztosan a férfiak változó korba lépésének egyértelmű jelei.