Krupp tünetei

A krupp nem más, mint az alsó és felső légutak hurutos köhögést előidéző, fertőző megbetegedése. A krupp tünetei minden esetben megfázásos panaszok után jelentkeznek, de gyakori az előjelek nélküli előfordulás. A tünetek a legtöbb esetben a kiszáradt légcső, amelynek a nyálkahártyája emiatt megduzzadhat, a légutak pedig beszűkülhetnek.

A légcső a fertőzés hatására a hangszalagok alatti részen alaposan megduzzad, amitől a belégzés hangja száraz, hangos, sípoló lesz. Az asztmától az különbözteti meg a krupp tüneteit, hogy míg az asztmánál a kilégzés nehézkes, addig a kruppnál éppen a belégzés okoz panaszokat.

Főleg a hat év alatti korosztály betegsége, az ennél idősebb gyermekeknél igen ritka. Gyerekek esetében a krupp tünetei jellegzetesen a száraz, ugató köhögés, amit hányás, öklendezés kísérhet – ezt elsősorban az oxigénhiány okozhatja. A krupp tüneteit rosszullét és sápadtság kísérheti, valamint a légzési rendellenességek miatt az ajkak kékes színezete.  A krupp tünetei általában rohamokkal jelentkeznek, elsősorban az éjszakai órákban,  kezeletlen krupp esetén pedig a beteg akár válságos állapotba is kerülhet, ha a légzési nehézségek miatt szapora pulzus és ebből fakadó sokkhatás éri a pácienst.