Kullancs csípés tünetei

A kullancs csípés tünetei minden esetben egyértelműen láthatók a testen, főleg akkor, ha a kullancs több napon keresztül észrevétlenül húzódik meg testünk egy hajlatában vagy nehezen észrevehető részén. A kullancs rengeteg kísérő betegséget hordozhat, éppen ezért minden esetben körültekintően járjunk el a csípés esetén, hiszen agyhártyagyulladás vagy Lyme kór is lehet a szövődmény, amit ezek az apró élősködők terjesztenek.

A kullancsok a legtöbb esetben olyan testrészbe kapaszkodnak bele, amelyeket könnyen átharapnak, így a hajlatok, a laza és puha bőrfelületek kedvezőek számukra. A kullancs csípés tünetei általában hamar felismerhetőek, hiszen a kullancsharapás bár eleinte fájdalommentes, később megdagad, vöröses duzzanat keletkezik körülötte, de felismerése a legtöbb esetben a viszketéssel együtt jelentkezik.

Ha a csípés már viszket, akkor általában a kullancs több órája rajtunk élősködik, így haladéktalanul meg kell kezdeni az élősködő eltávolítását, aminél az egyetlen szempont, hogy gyorsan történjen, a teste leszakításával ugyanis feje még bennmaradhat a bőrünkben, amivel visszaöklendezheti belénk a káros anyagokat, ezzel pedig súlyosabb fertőzéseket is okozhat számunkra a kis állatka.

Címkék: