Kullancs csípés tünetei

A kullancscsípés tünetei változhatnak, és függhetnek több tényezőtől, például a kullancs fajtájától, tartózkodási helyétől, a csípés helyétől, valamint az egyéni érzékenységtől és immunrendszeri választól. A kullancscsípés gyakran nem okoz azonnali tüneteket, és az esetek nagy részében nem okoz komoly problémát. Azonban a Lyme-kórra való fertőzés kockázata miatt fontos figyelni a lehetséges tüneteket.

A kullancscsípés tünetei közé tartozhat

 

 1. Vörös folt a csípés helyén:
  • A kullancscsípés helyén kialakulhat egy vörös folt, amely általában nem fáj és nem viszket azonnal. Ez a folt idővel növekedhet.
 2. Kullancs jelenléte:
  • A kullancsot gyakran látni lehet a csípés helyén. Ha a kullancs még mindig a bőrön van, óvatosan és megfelelő eszközökkel távolítsa el.
 3. Fáradtság és láz:
  • Ezek a tünetek néhány héttel a csípés után jelentkezhetnek. Fáradtság, láz, izom- és ízületi fájdalom lehet.
 4. Fejfájás:
  • Fejfájás is előfordulhat a fertőzés következtében.
 5. Kullancs által terjesztett betegségek tünetei:
  • A Lyme-kórt okozó baktérium (Borrelia burgdorferi) esetében a fertőzés további tüneteket okozhat, például ízületi gyulladást, idegrendszeri problémákat és szívproblémákat.

A Lyme-kór tünetei változhatnak, és néhány ember egyáltalán nem tapasztal tüneteket. Ha kullancscsípést észlel, és aggódik a fertőzés kockázatáért, vagy ha tüneteket tapasztal, javasolt minél előbb konzultálni orvosával. A Lyme-kór korai felismerése és kezelése fontos a komolyabb szövődmények elkerülése érdekében.

A kullancs csípés tünetei minden esetben egyértelműen láthatók a testen, főleg akkor, ha a kullancs több napon keresztül észrevétlenül húzódik meg testünk egy hajlatában vagy nehezen észrevehető részén. A kullancs rengeteg kísérő betegséget hordozhat, éppen ezért minden esetben körültekintően járjunk el a csípés esetén, hiszen agyhártyagyulladás vagy Lyme kór is lehet a szövődmény, amit ezek az apró élősködők terjesztenek.

A kullancsok a legtöbb esetben olyan testrészbe kapaszkodnak bele, amelyeket könnyen átharapnak, így a hajlatok, a laza és puha bőrfelületek kedvezőek számukra. A kullancs csípés tünetei általában hamar felismerhetőek, hiszen a kullancsharapás bár eleinte fájdalommentes, később megdagad, vöröses duzzanat keletkezik körülötte, de felismerése a legtöbb esetben a viszketéssel együtt jelentkezik.

Ha a csípés már viszket, akkor általában a kullancs több órája rajtunk élősködik, így haladéktalanul meg kell kezdeni az élősködő eltávolítását, aminél az egyetlen szempont, hogy gyorsan történjen, a teste leszakításával ugyanis feje még bennmaradhat a bőrünkben, amivel visszaöklendezheti belénk a káros anyagokat, ezzel pedig súlyosabb fertőzéseket is okozhat számunkra a kis állatka.