Laktóz érzékenység tünetei

A tejcukor vagy más néven laktóz érzékenység tünetei nagyon szerteágazóak lehetnek és akár az egész testre is kifejthetik hatásukat. Beszélhetünk például a laktóz érzékenység tünetei kapcsán bélrendszeri panaszokról, így puffadásról, hasi fájdalomról, erős szélgörcsökről, hasmenésről, hányásról, amelyek akár már egy pohár tej elfogyasztását követően is jelentkezhetnek.

A laktóz érzékenység más táplálékokkal is összefüggésben van, így például míg a zsír gátolja, addig a szénhidrátok serkentik a gyomor ürülését a laktóz érzékenység tünetei esetében.

A laktóz érzékenység tünetei lehetnek még továbbá az ételallergia és a tejfehérje allergia is, amelyek gyakran nem különíthetők el egymástól, mert szinte mindig együtt jelentkeznek, de közös bennük, hogy minden esetben súlyosbítják a laktóz intoleranciáját.

A laktóz érzékenység tünetei között egyébiránt gyakran találjuk még a gyomor és bélhurutot is, ami leginkább gyermekkorban alakul ki és általában súlyosbítja az amúgy is súlyos panaszokat. Az egészen kis korban jelentkező laktóz érzékenység esetében a laktózmentes diéta lehet az egyetlen megoldás a gyermek állapotának javítására, de az anyatejes táplálást nem kell abbahagyni, az ugyanis nem tartalmaz idegen fehérjét.