Laktóz érzékenység tünetei

A laktóz érzékenység az emésztőrendszer egy állapota, amikor a szervezet nem képes megfelelően lebontani a laktózt, a tejcukrot. A laktóz érzékenységnek két fő típusa van: laktózintolerancia és laktázhiány. Mindkét típusban a laktózt a vékonybélben található laktáz enzim bontja le. Ha a laktáz mennyisége vagy aktivitása csökken, a laktóz nem tud megfelelően lebomlani, ami emésztési problémákat okoz.

Az okok a következők lehetnek:

 

  1. Genetikai tényezők: A laktóz érzékenység genetikai tényezőktől is függhet. A laktáz enzim termelődése genetikailag szabályozott, és az egyének genetikai hajlamának köszönhetően a laktáz szintje különböző lehet. Azok, akik genetikailag hajlamosabbak a laktázhiányra, nagyobb valószínűséggel szenvednek laktóz érzékenységben.
  2. Életkor: A legtöbb emlősből származó tejcukrot képes lebontani az emlősök születésükkor, de egyes emberek laktáztermelése életkorral csökkenhet. Ez különösen jellemző az ázsiai, afrikai vagy őslakos amerikai népcsoportokra.
  3. Fertőzések: A súlyos hasmenéses betegségek, például bakteriális vagy vírusos fertőzések okozhatnak átmeneti laktázhiányt. Az emésztőrendszer fertőzései károsíthatják a vékonybél nyálkahártyáját és befolyásolhatják az enzimtermelést.
  4. Betegségek és állapotok: Bizonyos betegségek és állapotok, például Crohn-betegség, coeliakia vagy cisztás fibrózis, befolyásolhatják az emésztőrendszer működését és laktáztermelést.
  5. Etnikai hátterű tényezők: A laktóz érzékenység kialakulásának kockázata különbözik az etnikai csoportok között. Például az ázsiai, afrikai vagy őslakos amerikai népcsoportoknál gyakrabban fordul elő a laktóz érzékenység.

A laktóz érzékenység tünetei közé tartozhatnak a hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, hányinger és a gázképződés. A kezelés általában a laktóz tartalmú élelmiszerek elkerülését és a laktózmentes étrend alkalmazását jelenti. Az érintett egyéneknek azonban fontos szakemberrel konzultálniuk a diagnózis és a kezelés terén.

A tejcukor vagy más néven laktóz érzékenység tünetei nagyon szerteágazóak lehetnek és akár az egész testre is kifejthetik hatásukat. Beszélhetünk például a laktóz érzékenység tünetei kapcsán bélrendszeri panaszokról, így puffadásról, hasi fájdalomról, erős szélgörcsökről, hasmenésről, hányásról, amelyek akár már egy pohár tej elfogyasztását követően is jelentkezhetnek.

A laktóz érzékenység más táplálékokkal is összefüggésben van, így például míg a zsír gátolja, addig a szénhidrátok serkentik a gyomor ürülését a laktóz érzékenység tünetei esetében.

A laktóz érzékenység tünetei lehetnek még továbbá az ételallergia és a tejfehérje allergia is, amelyek gyakran nem különíthetők el egymástól, mert szinte mindig együtt jelentkeznek, de közös bennük, hogy minden esetben súlyosbítják a laktóz intoleranciáját.

A laktóz érzékenység tünetei között egyébiránt gyakran találjuk még a gyomor és bélhurutot is, ami leginkább gyermekkorban alakul ki és általában súlyosbítja az amúgy is súlyos panaszokat. Az egészen kis korban jelentkező laktóz érzékenység esetében a laktózmentes diéta lehet az egyetlen megoldás a gyermek állapotának javítására, de az anyatejes táplálást nem kell abbahagyni, az ugyanis nem tartalmaz idegen fehérjét.