Lumbágó tünetei

A derékzsába vagy más néven lumbágó tünetei az alsó deréktájon a derékba, vagy a keresztcsontba nyilalló fájdalomtól kezdve a hirtelen fellépő, végtagokba sugárzó fájdalmon át bármi lehet. A lumbágó az ágyéki gerincoszlop feletti vastag hátizom heves, hirtelen fellépő, mozgásra erősödő fájdalmát jelenti, amit akár egyetlen rossz mozdulat vagy valamilyen nehezebb tárgy megemelése is kiválthat.

A lumbágó tünetei közé sorolhatók még a váratlan és heves fájdalom, ami a gerincoszlop ágyéki részén vagy a keresztcsontnál jelentkezik és gyakran annyira heves, valamint erős, hogy még a legáltalánosabb mozdulatok, így például a járás vagy ágyból való felülés is lehetetlenné válik. A lumbágó kialakulásakor ugyanis a hát izomzata összehúzódik, ami megnöveli a fájdalmat. Ha ez a fájdalom kisugárzik a lábakba vagy a farba, már nem lumbágó, hanem isiász a betegség megnevezése.

A lumbágó tünetei közé tartozik még a meggörbült vagy merev tartású mozgás, a legalapvetőbb tevékenységek, így a köhögés, a nevetés vagy a tüsszentés fájdalma, de gyakran még székletürítési nehézségek is jelentkezhetnek. A lumbágó tünetei általában attól a legkönnyebben felismerhetők, hogy a derék tájéka ütögetésre vagy nyomásra is rendkívül érzékeny.