Lyme kór tünetei

A lyme kór tünetei minden esetben kullancscsípést követően jelentkeznek, a lyme kór ugyanis egy a kullancsok által terjesztett bakteriális fertőzés, amely első ízben heves bőrtüneteket, a későbbiekben pedig idegrendszeri elváltozásokat képes okozni, de kezeletlen esetekben ízületi és izomfájdalmakkal is jár.

A lyme kór tünetei közül a legelső árulkodó jel a csípés helye körül megjelenő, általában 5 centimétert meghaladó, szabálytalan kör vagy ovális alakú bőrpír, amely nem viszket és nem is fájdalmas. A kullancscsípést követően a lyme kór tünetei legkésőbb három hónapon belül jelentkezhetnek, de a leggyakrabban egy hét múlva már kialakulnak a fentebb említett első panaszok.

A lyme kórra utaló piros folt általában hetekig vagy hónapokig is megmaradhat a páciensen, az eltűnés pedig – orvosi kezelés nélkül – nem jelenti feltétlenül a kórokozó elpusztulását, így később akár sokkal súlyosabb formában is visszatérhetnek majd a lyme kór tünetei. Gyakran előfordul, hogy a pirosas folt – amely később lázzal, hosszabb távon pedig akár halállal is járhat – nem csak a csípés helyén, hanem a test más részein is megjelenik, ez a véráramba került kórokozók miatt van így, melyek szaporodásnak indulnak a szervezetben.